Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zásmažka - Jíška

Některé zdejší recepty jsou stavební kameny pro začínající kuchaře a kuchařky. Jedním z nich je správně připravená jíška. Můžete si ji připravit ke krátkodobému skladování v chladničce. Stačí ji po dohotovení uložit do vhodné uzavíratelné nádoby.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 21 min Doba přípravy: 1 min Doba tepelné úpravy: 20 min

21 min (1 min příprava + 20 min tepelná úprava)

23. 7. 2009 11:03

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie143 kJ / 34 kcal
Bílkoviny0,98 g
Tuky0,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy6,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zasmažkou můžete zahustit polevky (čočková). Zásmažku je možno udělat i bez cibulky. Tohle není žádný světaznalý recept, ale znám i takové začínající kuchařky, které neví jak se zásmažka dělá, tak to je hlavně pro ně. :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Pajato Pajato

18. 7. 2019 07:31

Pavel: no jo, v tomto pripade je mi jako chlapovi :-D

Pajato Pajato

18. 7. 2019 07:30

Irrena: muzes mi prozradit, jak se to nemecky jmenuje? a snad i ve kterem obchode? nebo od ktere firmy to je? :-) dekuju :-K

mancipatio

21. 2. 2016 15:58

pomohlo dík

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

7. 12. 2013 12:45

Pavel:No maminka na dovolené ,nebo šla k jenom ke kadeřnici?:-D

Pavel

7. 12. 2013 03:35

Vám ženským se to kecá, ale co mi chlapi :)Díky bohu za takovéto stránky

Ludva

13. 5. 2013 13:37

:-pjíška je bud tmavá nebo světlá a obsahuje mouku a tuk,nebo bešamel mouka a mléko,ale je zápražka to je jen mouka nasucho, třeba do guláše a tmavých omáček.

Karinka:

Irrena Irrena

11. 12. 2012 12:24

Protože nerada zamažu při vařeno hodně hrnců, tak si to ulehčuji takto, zásmažku (jíšku) dělám rovnou v hrnci v kterém vařím polévku, připravím jíšku a zaliji studenou vodou (vývarem),nechám provařit a přidám další suroviny;-)Zásmažka se dobře provaří a chutná stejně jako když ji dělám zvlášť;-)
Špagetka má pravdu,že je nejlepší z přepuštěného másla, to si kupuji v Německu v půlkilovém kelímku.

kikimon

11. 12. 2012 12:11

Alex:aj pre mna je zasmazka strasiak.. prave sa na nu chystam :-S

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

24. 11. 2012 17:53

Jíšku z oleje a másla vždy před naředěním ochladím,protože,voda mléko nebo smetana je studené ! Pak se nic nezdrcne !
Mouka se dá opéct nasucho v pánvi až začne vonět ucítíte hezkou vuni a pak se muže přidávat olej aby se vše spojilo.Pak do dřezu s vodou pořádně ochladit pánev zespoda a naředit jíšku,vodou mlékem nebo smetanou.Rozmíchat a nalít k omáčce nebo k polévce;-)

Alex

24. 11. 2012 17:01

Dle nazoru lidi pry varim moc chutne,ale zasmazka,to je pro mne porad strasak.Snad jen opakovanim se to naucim.Ikdyz idim jak jeto jednoduche:-((

Jana Pá

27. 8. 2012 12:58

spagetka: dle zdejších komentářů a receptů dává někdo i polohrubou mouku, Pavlíku musíš vyzkoušet:-D

spagetka spagetka

27. 8. 2012 12:49

pavel:hladká

pavel

27. 8. 2012 12:47

Děcka, já kuchař amatér - jaká mouka do jíšky - zásmažky, ale rychle prosím

spagetka spagetka

24. 2. 2012 18:07

Zásmažka je výraz našich babiček pro jíšku, je to naprosto identické, příklady z webu a i z toho, co znám právě od babičky, ta říkala zásmažka, mamka jíška, bylo to to samé:

"Jak ale zásmažku, jak jíšce říkaly naše babičky, připravit, aby byla výborná? Existuje na to pár triků...

Zásmažka z převařeného másla má nejlepší chuť. Při přípravě dbáme na množství mouky a másla – musí být stejné na váhu. Zásmažka nesmí být tekutá, ale má být tuhá a oddělovat se od stěn kastrolku. Musí být usmažená, aby neměla moučnou chuť.

Bílá zásmažka se smaží jenom několik minut a používá se na př. na Bešamelovou a krémové omáčky. Žlutá zásmažka še používá na omáčky se základem z bílého vývaru.

Neexistuje univerzální jíška!
Zjednodušeně řečeno, jíšky se připravují pražením mouky na omastku. Druhy jíšek jsou ale různé, každá se hodí pro jiný druh pokrmu. Proto bychom si předem měli zjistit, jaký typ jíšky budeme do pokrmu potřebovat a na základě toho zvolit použitý omastek. Kde to zjistit? Samozřejmě v receptu! Tam většinou bývá uvedeno: připravte si světlou (nebo tmavou) jíšku. Jaký je v tom rozdíl? Pro světlou jíšku se hodí více čerstvé máslo nebo ještě raději Hera (pokud máslo, volte tzv. „přepuštěné", které jste zbavili vody, a tak se tolik nepřipaluje), pro tmavou, kde delším smažením dosahujeme ostřejší chuti, můžeme volit i sádlo nebo rostlinný olej."

Láďo

24. 2. 2012 18:00

cathleen: Ja si myslím,že zásmažka je po slovensky a jíška po česky. :-? :-!

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jíška recept jíška jak se dela jiška jak se dělá zásmažka zasmazka do polevky tmavá jíška recept jak udělat jíšku tmavá jíška jíška z mouky zásmaška jíška do omáčky jiska do polevky recept na jíšku zásmažka do guláše recept jiska jíška do omáčky recept jak se dělá tmavá jíška jak udelat jisku do omacky světlá jíška jak udělat tmavou jišku

Suroviny: cibule, mouka hladká, olej

TopRecepty.cz

Zásmažka - Jíška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jqQz