Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Netradiční valašská koprovka podle babičky paní Blaženky Blahové

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

22. 6. 2020 11:25

Suroviny pro 4

4

Nutriční hodnoty

Energie8 853 kJ / 2 116 kcal
Bílkoviny66,71 g
Tuky84,89 g
Vláknina29,00 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 790 mg
Sůl1,95 g
Sacharidy256,77 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Jako bonus od té samé babičky - Kyška dříve na pole, dnes do lednice a na zahradu nebo ke grilu:

Vezmi litr plnotučného mléka z mlékomatu, převař a nechej zkysnout, nebo kup mléko kyselé. Nastrouhej okurku, trochu osol, rozmíchej do toho kyselého mléka a nechej vychladit. V případě velkého hladu zakroj kus dobrého chleba a letní svačina je na světě. Na doporučení autora uvádím, že je možné použít ředěný neochucený jogurt.

Ještě jsem nevařil, je to nové, tak kdo mě předběhne, může foto vložit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

mika59 mika59

10. 12. 2020 15:37

Recept jsem uvařila a chutnalo. Měla jsem ledový salát a opravdu zajímavá, ale dobrá kombinace. Přidávám bod a fotky.;-):-K

hospodyne

29. 6. 2020 10:28

jan.alois:-D:-D:-D

jan.alois jan.alois

29. 6. 2020 09:02

hospodyne: To jsme si nerozuměli pudink znamenalo ,že dcera uvařila pudink dětem. Ale zbytek asi litr zůstal a dnes ráno bylo kyselé. Mléko zahřáto scezeno a tvaroh je dobrý . Tak už jdu na ten kliháč.:-D

hospodyne

25. 6. 2020 20:26

jan.alois: vydržte, ráno moudřejší večera:-)nemíchejte s tím. Ráno trochu zamíchat/ já to dělám šťouchadlem na brambory/, ohřát asi na padesát stupňů a scedit

jan.alois jan.alois

25. 6. 2020 20:22

hospodyne: Z mléka se stal puding a ráno zajedu pro nové a bude to tak jak má být.<3

hospodyne

25. 6. 2020 18:48

jan.alois: ono to klapne. A takový dobře uleželý " starý sýr", jak mu říkáme doma, s anglickou slaninou a čerstvá paprika k tomu....óó<3

jan.alois jan.alois

25. 6. 2020 17:02

hospodyne: Už je svařeno. Dám trochu citronu a uvidíme .Když to neklapne tak koupím jiné .Mám možnost známí má kravím a mlékomat. Za 15 Kč mléko s tučností 4 - 4,3% Je super cena a kvalita nesrovnatelná s mléčným výrobkem v krabici . Za 12.90 Kč Naše slepice mléko taky můžou když to neklapne. :-)

hospodyne

25. 6. 2020 16:07

jan.alois: mléko na tvaroh nesvařujte, Tepelně opracované sice také zkysne, ale za delší dobu. Nechci to popisovat dopodrobna, ale spustí se proces bližší hnití než kvašení.
Mléko z obchodu, byť pojmenované čerstvé, je ošetřené jako každé, které prošlo mlékárnou. Už z praktického hlediska. Kyšku a tvaroh získáme jen z nativního mléka. Ve výrobě se pochopitelně používá syřidlo. Doma můžeme kápnout citronovou šťávu nebo ocet. Já obyčejně nechávám mléko zkysnout v teple v kuchyni 2-3 dny, při krájení, třeba lžící, má ostré hrany. Buď ho rozmíchám a pak to pijeme jako kyšku nebo zahřeji a scedím na tvaroh. Má ale hrubší zrno a hodí se jen na pomazánky ne do pečiva.

jan.alois jan.alois

25. 6. 2020 15:39

Eja57: Mléko podle slibu koupeno večer svařím a uvidíme . když to klapne udělám tvaroh a potom klihový sýr.<3

jan.alois jan.alois

22. 6. 2020 21:55

mika59: Jinej tvaroh trochu piva . Námět na další recept. Napřed musím vyrobit ten tvaroh a zase experimentovat.8-(

mika59 mika59

22. 6. 2020 21:51

jan.alois: Přesně klíháč dělala moje maminka skvělý..To bylo jiné mléko, dnes toho nemůžu dosáhnout ani z čerstvého mléka z obchodu. To bylo z domácích zdrojů.

jan.alois jan.alois

22. 6. 2020 21:44

Eja57: uděláme hokus pokus a uvidíme a zveřejníme. :-D

jan.alois jan.alois

22. 6. 2020 21:42

mika59: Tak to znamená nepasterizovat ,Budu mít přímo z kravína z mlékomatu ,Já jednou zkoušel dělat kliháč a místo aby zasmrádl a mazal se tak zplesnivěl. Pak jsem se dozvěděl ,že to musí být také tvaroh z mléka neupraveného v mlékárně.:-Q

Eja57 Eja57

22. 6. 2020 21:39

jan.alois: tak to jsem zvědavá... já si asi spíš myslím, že i převařené čerstvé mléko by klasicky zkysnout mělo...

mika59 mika59

22. 6. 2020 21:22

jan.alois: Musí být nakyslé...Já měla koupené čerstvé mléko a už bylo zhoustlé ve flašce, ale nebylo kyselé. Zahřála jsem ho, oddělila se syrovátka a tvaroh, ale bez chuti..bylo to sladké. Za mých mladých let mléko nejprve zkyslo a až pak se dělal tvaroh. Nevím kde soudruzi udělali chybu, že se zdrclo sladké..:-O

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: brambory rané, mléko, smetana 33%, máslo, mouka hladká, kopr, salát, cukr

TopRecepty.cz

Netradiční valašská koprovka podle babičky paní Blaženky Blahové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mvj3