Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční jablečný štrúdl

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 80 min

80 min (80 min příprava)

12. 7. 2020 17:02

Suroviny

Porce: Jedna velká nohavice

Nutriční hodnoty

Energie19 173 kJ / 4 582 kcal
Bílkoviny72,16 g
Tuky281,46 g
Vláknina30,55 g
Cholesterol 1,28 g
Sodík 372 mg
Sůl1,43 g
Sacharidy424,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento štrúdl je v naší rodinně považován za téměř posvátný moučník a pečeme jej jen při svátečních příležitostech. Původní recept získala moje babička od jedné kamarádky, pekařky. Za dlouhé roky prošel řadou úprav a vylepšení, dokud jsme s jeho recepturou nebyli naprosto spokojeni. Stal se tak nedílnou součástí svatebních i narozeninových oslav a ozdobou nejedné slavnostní tabule.

Doufám, že se Vám povede.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zdenka.s zdenka.s

13. 7. 2020 08:22

Arashi : děkuji za skvěle ,do nejmenších detailů vypsaný recept :yes::yes::yes: , já to prostě potřebuji k úspěšnému zvládnutí, nemám až takové , vrozené dovednosti jako mnohé kuchařinky :-Q a když dělám něco poprvé, s nějakou prkotinou to zkazím :-(
moc děkuji taky za pro mě několik novinek, například :naplnit na plechu nebo opraźení ořechů.
Většinou mě dlouhé recepty odrazují , ale tady není ani slovo zbytečné a navíc .
Ještě jednou děkuji a přeji hezký , příjemný den :-K

magdalenka magdalenka

13. 7. 2020 07:25

Eja57: to robím do pité...zdá sa mi to zbytočné do štrúdle - moriť jablká s orechami ešte pred pečením. Hlavne orechy na sucho opražené sú iné.

Eja57 Eja57

12. 7. 2020 21:31

Ale hlavně - perfektně popsaný postup na zcela jistě "rodinné stříbro":yes:

Eja57 Eja57

12. 7. 2020 21:22

maris: magdalenka: zkuste jablka na kostičky spolu s rozinkami ev. ořechy a skořicovým cukrem prohnat na kousku másla na pánvi...nechat vychladnout a pak dát do štrúdlíku.....;-)

maris maris

12. 7. 2020 20:25

magdalenka: já je vždycky krájím nožem na tenké plátky. U nás doma se to nikdy jinak nedělalo, tak jsem na to zvyklá:-8

magdalenka magdalenka

12. 7. 2020 20:22

bofinka: aj moja... :-D do štrúdle strúham jablká na uhorkovom strúhadle, alebo krájam na jemné plátky nožom...

bofinka

12. 7. 2020 20:20

casino: Moje rec ;-), tim padem pak nemusime z jablek odstranovat "prebytecnou" stavu.

MarcelaPa

12. 7. 2020 19:40

Moc hezký recept a dobře popsaný. Jen, když jsme u toho pravopisu, nastrouhat na nejemnějším struhadle, bych napsala nejjemnější.

MamlajdaD MamlajdaD

12. 7. 2020 19:11

yanull: Ta pravopisná chybka je možná jen zdánlivá, on jak se jazyk a pravopis vyvíjejí, tak se tyhle věci mění. Je sice dobře, žes to opravila, protože ne každý čte komentáře a někteří by na to poukazovali, ale starý pravopis je fakt v řadě slov odlišný, mám recepty po mamince a ta např. slovo tymián zásadně psala dymián, protože se to tak psalo v době první světové, kdy ona chodila do školy. ;-) A asi to tak bude i s pravopisem autorčiny babičky - v její době to tak bylo správně. ;-):-8 Toto je jen malá poznámka, možná i vzpomínka na maminku. ;-):-8 Moc zdravím! :-K:-K:-K

casino casino

12. 7. 2020 18:57

"... a nastrouhám na co možná nejemnějším struhadle."
No, už jsem jabka krájel na kostičky, na hranolky, strouhal na plátky nebo na velké slze, ale na jemno zatím neééé ;-)

yanull yanull

12. 7. 2020 18:53

Arashi: Není třeba se omlouvat, já chápu, že jste to myslela dobře, leč my tu musíme dodržovat pravidla naší mateřštiny, děkuji za pochopení ;-):-K

Arashi

12. 7. 2020 18:40

yanull: Děkuji :-8. Určitě je pravopisně správně štrúdl, ale v originálním receptu z ručně psané kuchařky po babičce (kuchařka ze třicátých let) je psané "jablkový štrůdl". Nevím, ale asi je to nějaká místní zkomolenina, každopádně jsem chtěla nechat název moučníku, jak jsem ho zdědila a nechala jsem kroužek. :-Q Omlouvám se.

yanull yanull

12. 7. 2020 18:25

Eja57: Děkuji, opraveno :-K

Eja57 Eja57

12. 7. 2020 18:22

yanull: já bych ještě v bodu 1. .NEhněťte...to NE tam není....

yanull yanull

12. 7. 2020 18:07

Mám tu recept na štrúdle, které se těší oblibě a velmi pěkně se s těstem pracuje. https://www.toprecepty.cz/recept/13282-strakonicke...
Už mám v hlavě plán, jak použiji svoje těsto, ale s Vaší náplní, již se na to těším ;-):yes::-K
Z pravopisného hlediska doplním ještě tuto poznámku:
A víte, jak se správně píše štrúdl? S čárkou nad ú, protože se jedná o převzaté slovo (z německého Apfelstrudel). Správně je tedy štrúdl a ne štrůdl.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Suroviny: mouka hladká, mouka pšeničná, prášek do pečiva, sůl, máslo, vejce, citron, šťáva citronová, voda, brusinky, ořechy vlašské, máslo, sušenky karamelové, skořice mletá, koření do perníku, cukr vanilkový, jablko, máslo, rum, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Sváteční jablečný štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5NvY