Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 1 859 kJ / 444 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,68 g |
Tuky | 7,96 g |
Vláknina | 1,20 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 100 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 79,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Těsto se nehodí na roládové pláty, ale na dortové korpusy, chlebíčky apod. Korpus je dobré před plněním zvlhčit rumem nebo jinou ušlechtilou lihovinou či likérem nebo silnou kávou (třeba i s lógrem). Obojí lze kombinovat. Piškot je tak křehký a nadýchaný, že je dobré ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!
Občas se tu vede diskuse, zda péci klasický piškot z hladké nebo polohrubé mouky, já jsem celá léta pekla z mouky polohrubé, ale pak jsem se naučila tenhle a jiný recept nepoužívám s výjimkou piškotu olejového, který dělám opravdu z polohrubé. Takže přidávám recept jako příspěvek do diskuse.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 4. 2020 10:49
Díky za upozornění na chybu, hned ji napravím.
20. 4. 2020 10:18
Taky jsem vyrostl na Sandtnerce
Odhadem polovina jejích rcp na dorty je s krupičkovou moukou...
***
Dajda:
Z bodu 2 vám patrně vypadla mouka
" Korpus je dobré před plněním prolít rumem..."
Záleží na tom, co si představíme pod pojmem "prolít" Snad by bylo vhodnější: zvlhčíme, tupujeme, pokropíme, pokapeme...
Italové, vyhlášení cukráři, k podobnému účelu používají tzv. ALKOHOLÁTY. Jsou to v podstatě cukerné, slabě alkoholické (do 10%) ochucené roztoky (všech chutí co si lze představit, nejčastěji vanilka, rum, pomeranč, ananas, karamel...)
Dále tvrdí, a není proč tomu nevěřit, že vedle zvýraznění chuti alkohol konzervuje - prodlužuje trvanlivost produktu a cukr zvláčňuje
Já např. vezmu šťávu z meruňkového, broskvového kompotu (nebo osladím vodu), přidám přiměřeně přiměřeně neutrální vodky, lihu, či podle požadované chuti brandy nebo rumu (ten používám nejčastěji
Tož tak
20. 4. 2020 08:54
Nicméně díky, že jste mi připomněla, že bych měla do receptu připsat, že piškot je tak křehký a nadýchaný, že je lépe ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!
20. 4. 2020 08:40
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 21 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25
Právě bylo uvařeno:
Čevabčiči do trouby
zuzana.vankova uvařila před 43 minutami
TOP Banánový chlebík
magdalena66 uvařila před 1 hodinou
Sušenky s kousky čokolády (cookies)
natomnesejde uvařila před 3 hodinami
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
misak2 uvařila před 3 hodinami
Listové těsto
misak2 uvařila před 3 hodinami
Vajíčková tlačenka
PaniMP uvařila před 11 hodinami
Velikonoční jidáše
Zuzana1 uvařila před 12 hodinami
Tvarohové řezy
Kattyy uvařil před 13 hodinami
Mazanec pro Irenku
Fitulka uvařila před 13 hodinami
Smetanové kari
Luciehola uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Dorty malované aibrush pistolí: Od jednoduchých dekorů až po složité malby
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Tématické fráze: piškotový korpus hrnkový
Suroviny: vejce, cukr písek, cukr vanilkový, mouka hrubá, voda, kůra citronová
Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y3W2
4 názory