Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Metyja - valašský dezert

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

17. 10. 2020 17:01

Suroviny pro 1 porce

1 porce

Nutriční hodnoty

Energie2 206 kJ / 527 kcal
Bílkoviny7,60 g
Tuky17,55 g
Vláknina8,72 g
Cholesterol 35 mg
Sodík 23 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy80,38 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj receptu: starší vydání časopisu Styl.

V minulosti se metyja podávala jinak, jako kaše. Tento recept, hlavně formování, je už přizpůsobený na dnešní dobu. K tomuto receptu nejsou žádné gramáže, vše se přidává tzv. podle oka a dle chuti. Takže množství surovin je pouze orientační a vše se může přidat v libovolném množství. V původním receptu bylo na jednu porci 300 g brambor, to se mi ale zdálo moc, když by se mělo jednat o dezert. Pokud to ale bude sladké hlavní jídlo, tak pak ano.

Tvarovací nerezovou formičku jsem použila o průměru 7,5 cm. Osvědčilo se mně vkládat do formičky pruh papíru na pečení, boky metyje zůstanou čisté, pokud by papír nebyl, tak se brambory při vytažení formy "ušpiní" od povidel.

Pro pořádek vložím odkaz na už jeden existující recept:https://www.toprecepty.cz/recept/34588-metyja/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Merylas Merylas

19. 9. 2023 09:50

Marie Svarcova: Děkuji. :-K Ráda zkouším recepty našich babiček a k mnohým se pak vracím.

Marie Svarcova Marie Svarcova

19. 9. 2023 07:52

:-)<3:yes::yes: moc pěkný recept ze starých časů, trochu mi připoměl škubánky ale vypadá to nádherně;-) díky za takové recepty. :-K

Merylas Merylas

19. 10. 2020 14:31

Hanis: Já děkuji za zájem o recept. A je príma, občas se alespoň prostřednictvím jídla vrátit do dětství.:-K

Hanis

19. 10. 2020 10:52

Moc děkuji za recept, krása! Tohle jsme jídávali u babičky na prázdninách - ona tomu říkala "šusterka". Určitě uvařím - vrátím se do dětství :-):no:

Merylas Merylas

17. 10. 2020 17:49

cathleen: Já jsem z jiného kraje, toho rázovitého:-), takže jsem tohle jídlo ani název z domova neznala. :-K

cathleen cathleen (moderátorka)

17. 10. 2020 17:43

Merylas: mam moc ráda tyhle původem staré recepty :yes: Moje babička vařila dědečkovi "netyju" <3

Merylas Merylas

17. 10. 2020 17:29

Eja57: Děkuji moc. :-* Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet, protože brambory, povidla a mák jdou tak nějak k sobě. Moc ráda mám třeba bramborové taštičky plněné povidly.:-) Snažila jsem se alespoň orientačně napsat množství surovin, ale opravdu každý si dá podle sebe. Třeba i více pokape máslem.:-) Recept od Hosty jsem pročetla a právě, že tento je malinko jiný, tak jsem ho vložila. Fandím starým receptům našich babiček, třeba i v novém "kabátku". :-K

Eja57 Eja57

17. 10. 2020 17:12

Krása:yes:
Je hodně podobný receptu od Hosty, ale není stejný, a je tu přesně popsané množství surovin.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: brambory, sůl, cukr moučkový, povidla švestková, máslo, mák mletý, cukr moučkový, smetana zakysaná, meduňka

TopRecepty.cz

Metyja - valašský dezert

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gpnr