"Houbové suflé" - skvostné papáníčko
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 6 829 kJ / 1 632 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,72 g |
Tuky | 140,24 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 1,38 g |
Sodík | 1,97 g |
Sůl | 4,84 g |
Sacharidy | 18,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept mi před lety svěřila kamarádka Boženka jako rodinné stříbro, tak ho nikde na netu nehledejte, opravdu tam není. Boženka už na nás také kouká někde z obláčku. Ale recept její maminky je taková dobrota, že jsem se musela o něj podělit, byla by moc velká škoda, kdyby zanikl. Nechte si chutnat!
Toto jídlo nemá příliš fotogenický a pestrý vzhled, ale ta chuť je na mou duši nedostižná. Ovšem na hubnutí to zrovna není. :-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 11. 2020 14:30
SilviaD: Děkuji za milý komentář! Kdyby se ti podařilo ty lesní houbičky získat, zkus, nebudeš litovat! Přeji ti, aby ti někdo brzy daroval mísu nebo košík lesních houbiček a zbylo ti i na tuhle dobrotu! Moc zdravím!
2. 11. 2020 14:25
Frantiska: Máte zajímavou a hloubavou povahu. Dík za oba vaše poučné komentáře! Zaujala mne hlavně ta mandloňová větvička.
2. 11. 2020 13:42
a ještě poslední historické okénko, ruční mixer (ikdyz lepsi preklad asi bude ruční šlehač) byl patentován v USA 1856 :)
2. 11. 2020 11:19
Keby som mala lesné hríby hneď vyskúšam. Recept vyzerá veľmi dobre a už ho mám uložený v obľúbených ak by som sa náhodou k nejakým hríbikom dostala. Určite ho prosím nemažte. Inak keď nejde o život, tak nejde o nič Pri tomto recepte mi ten názov vôbec neprekáža. Bude to podľa surovín určite jemné a nadýchané.
2. 11. 2020 09:52
zizala: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Sufl%C3%A9
Pokrmy podobné dnešnímu suflé se připravovaly již v 17. století. A tak jak se slehal snih, tak se taky slehala slehacka :) a vidlickou to nikdo nedelal. lol V moji kuachařce 1894 se pise metlou šleháme :)))
Drátová metla byla vynalezena někdy před rokem 1841.
Před tím se pouzivali na šlehaní větvičky :) broskovoé údajně dodavaly broskvovou prichut.
Pokrmy podobné dnešnímu suflé se připravovaly již v 17. století. A tak jak se slehal snih, tak se taky slehala slehacka :) a vidlickou to nikdo nedelal. lol V moji kuachařce 1894 se pise metlou šleháme :)))
Drátová metla byla vynalezena někdy před rokem 1841.
Před tím se pouzivali na šlehaní větvičky :) broskovoé údajně dodavaly broskvovou prichut.
2. 11. 2020 08:06
2. 11. 2020 07:54
Lindabranna: já bych chtěla jen podotknout, že před sto a i více lety, byly různé metly a metličky na šlehání sněhu, šlehačky apod. běžnou součástí kuchyňského vybavení. Existuje hodně receptů ve starých kuchařkách, kde se používá sníh a jen vidličkou by ho nikdo neušlehal
2. 11. 2020 07:15
Taky mám problém s názvem. Nákyp mozna ano, ale sufle to rozhodně není. Mam tu dva recepty na sufle, zkuste porovnat rozdíl.
1. 11. 2020 23:21
Simona Skolakova: Hele, nech si to, já tu normálně brečím jako krokodýl! Pěkně mě ten tvůj komentéř sebral. Asi si ho dám zarámovat a budu si s ním léčit ty svoje občasné depky! Simono, DĚKUJI! A fakt brečím!
1. 11. 2020 22:51
MamlajdaD: no tak,přehodnoť to,recept tady nech pod svým názvem,každý autor má právo si zvolit název receptu,ty jsi tak učinila a jak už to tady chodí a ty to víš,každý nese svou kůži na trh a musí snést i kritiku,tak se stalo i v tvém případě,ale přes to si myslím,že recept mazat by byla škoda a i to aby jsi dala topkám vale,byla by to škoda.Tak se zamysli,název neměň a zůstaň topačkouA já pevně věřím,že si to vše rozmyslíš a zůstaneš,jsi milá osůbka a k topkám už za tu dobu patříš
1. 11. 2020 22:39
maris: Děkuji za komentář, je moc pěkný. Ale pochop, že za tím názvem si stát musím, protože je takový již opravdu víc než sto let. Já nebudu polemizovat o tom, jestli je z dnešního pohledu správný. Ale nikoho ani nenapadne měnit názvy lidových a krajových receptů jen proto, že třeba nejsou líbivé. Co třeba tento: "Slepé myši s česnekem"? Když se nad tím zamyslíš, tak ten název je tedy dost hrozný. A je to skvělý recept. Moc zdravím a děkuji!
1. 11. 2020 22:24
Simona Skolakova: Moc děkuji, je to od tebe milé! Možná, že tě poslechnu a počkám do zítřka. Jen nevěřím, že změním názor. Moc zdravím!
1. 11. 2020 22:16
Lindabranna: Děkuji, jste velice laskavá, vážím si toho!
1. 11. 2020 22:14
MamlajdaD: já bych spíše řekla,že dnes nemáš svůj den a děláš ukvapená rozhodnutí a to je škoda,vyspi se a zítra třeba na vše budeš koukat jinýma očima,
1. 11. 2020 22:14
Naprosto souhlasím s MamlajdaD: sice to není soufflé dnešní doby, ale vzhledem k tomu, že před 100 lety, jak popisuje původní recept, byla k dispozici pouze vidlička k "nadlehceni" vajec a ne elektrický mixér, je to tak: jedná se o recept našich babiček na soufflé, který je nádherný. Je tady často psáno spousta horších věcí, jako třeba lasagne bez besciamella, jako originál recept a pod, takže proč ne...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 4 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 17 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Cikánský řízek
eliskac uvařila před 31 minutami
Hrníčková tvarohová bábovka
Sima1996 uvařila před 1 hodinou
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Jana2017 uvařila před 1 hodinou
Vepřová pečeně na sušených houbách s hrnkovým knedlíkem
bonaher uvařila před 2 hodinami
Červená čočka s klobásou
Natnat uvařila před 3 hodinami
Jogurtové langoše
Zanulik uvařila před 4 hodinami
Vepřové nudličky na hořčici
Kemars uvařila před 5 hodinami
Tvarohové koblížky
Heather uvařil před 5 hodinami
Focaccia (z lednice)
st3la uvařila před 14 hodinami
Domácí langoše
Marcela0123 uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Další recepty
Suroviny: houby lesní, žampióny, olej, cibule, pepř, kmín celý, česnek, vejce, sýr, šlehačka, olej, mouka hrubá
"Houbové suflé" - skvostné papáníčko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5OQA
38 názorů