Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cestovní perník

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

30. 8. 2020 00:45

Suroviny

Porce: 20 ks

Nutriční hodnoty

Energie12 350 kJ / 2 952 kcal
Bílkoviny69,25 g
Tuky28,68 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 309 mg
Sůl0,63 g
Sacharidy577,33 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept na tento perník mám již 40 let a říkáme mu cestovní, protože je trvanlivý a pekla jsem ho dětem na výlety nebo na dovolené. Není v něm žádný tuk, lze ho upéci třeba týden dopředu, klidně i déle, zabalený v alobalu se pěkně uleží. Můžete ho mít doma místo sušenek, pokud vás někdy bude honit mlsná.

Kdo by nechtěl perník, tak přidá kypřící prášek do pečiva.

Začínajícím kuchařkám dám malou radu, že všechna těsta, kde jsou kypřící prášky, např. bábovky, vkládám zásadně do studené trouby. Má to tu výhodu, že těsto nabývá pozvolna a neudělají se tak na povrchu boule, ani praskliny. Přikládám foto jako důkaz, že je to opravdu tak :-) Zde na povrchu trochu vystupují ořechy s ovocem, dala jsem větší kousky, aby v těstě byly cítit. Formu moukou nevysypávám. Nevím, z jakého je materiálu, ale perník vyklopím bez problémů.

Ovocem ani ořechy nešetřete, jsou tam velmi chuťově dobré a třeba tímto perníkem nahradíte i různé kupované tyčinky, zde víte, co jíte. Třeba ho uvítají vaše děti i jako svačinku do školy.

Cukru lze dát i méně, záleží na tom, jak moc máte rádi sladké.

Dávka je do jedné formy o rozměrech 30 x 10 cm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marcela Kr. Marcela Kr.

28. 3. 2022 06:21

marepavla: Myslím, že je to tím, že jste ho pekla na plechu. Já ho pekla ve formě na chlebíček a chutná jako perník z pouti. Rozhodně není straaaašně suchý. Neočekávala jsem klasický litý kakaový moučník, ale právě takovýhle hutný chlebíček. (Trvanlivý cestovní :-) ) . A na 150° to na plechu v nízké vrstvě vysušíte určitě. Takových těch nadýchaných litých perníků na plech je tady na topkách mraky,ale to je trochu něco jiného.

Dnes jsem pekla znova, opět moc dobrý. Vůbec nedrobí a přestože těsto je světlé upečený má krásnou medovou barvu. Bereme na cesty do batohu. Přidávám foto.

Marcela Kr. Marcela Kr.

28. 3. 2022 06:04

Výborný! Konečně jsem upekla perník, který nechutná jako kakaová buchta, ale jako perníkové stdce z pouti.

marepavla marepavla

17. 11. 2021 17:34

Upečeno, foto pridano.

Ovoce jsem nedala, jen coko penízky, a musím říct,že chuťově ok, ale straaaaasne suchý, buď příště dát dovnitř kompotováne ovoce, nebo strouhané jablko.

Jinak dát pernik do studené trouby, super fígl, děkuji.

yanull yanull

16. 9. 2020 13:45

Kvety: Jen s oříšky to půjde upéci určitě, než by to někdo preparoval, tak ovoce tam raději nedávat vůbec. Perník také hlavně voní medem a kořením, třeba i to vnuci ocení ;-):-K
Oříšky jsem dala lískové, dávám i vlašské, ale ty nebyly vyloupané, mohou být prakticky jakékoli, je jich docela dost druhů.

Kvety

15. 9. 2020 12:28

Eja57: Děkuju, asi dám opravdu jenom oříšky, bojím se, že by mně ani jiné sušené ovoce neprošlo :-)

Eja57 Eja57

15. 9. 2020 12:25

Kvety: určitě to bude dobré i jen s lískovými oříšky...ale! možná zkus místo rozinek něco jiného, moje dcera odjakživa velmi pečlivě preparovala rozinky z čehokoli, a zůstalo jí to do dospělosti, zkusila bych sušené brusinky nebo mrazem sušené višně, to by jim mohlo nevadit a chutnat....

Kvety

15. 9. 2020 11:52

Prosím o radu, budu perník péct vnukům, ale jak je znám, začnou z toho "vydloubávat" ovoce, nesnědí třeba nic, kde zahlédnou rozinku. Bude to jedlé i bez nějakého ovoce, jen s oříškami? Podle fotky to vypadá, že dáváte lískové?

yanull yanull

30. 8. 2020 15:52

mtvrdikova: Miru, je to do jedné formy, zde jsou její rozměry: 30 x 10 cm.

mtvrdikova mtvrdikova

30. 8. 2020 14:58

yanull: Jani prosím Tě, celá dávka je do jedné formy nebo do dvou? Děkuju

yanull yanull

30. 8. 2020 14:37

Eja57: Evi, opravdu dala, např. borůvky i jablka, ale švestky jsem nezkoušela, ty dávám na kynutá těsta. Ke skvělé kuchařce mám daleko, ale nebráním se novým poznatkům, dokud to nevyzkouším, nevím. Těsto přece nezačne pracovat až po zahřátí trouby, já tomu říkám "pomalé moučníkové pečení". Např. nyní, když dělám štrúdly, nezadělávám patky, nechávám těsto s otevřenými konci, aby mohla odcházet pára, dřív jsem patky hned po upečení odkrajovala, nyní je změna. Nebo těsto vyválím více do šířky, pak celou nohavici podeberu a než ji dám na plech, vytáhnu ji do potřebné délky. K perníku to sice nepatří, ale to jsou moje "zlepšováky" ;-)

Eja57 Eja57

30. 8. 2020 14:25

yanull: bábovku to ano...ale zcela konkrétní dotaz - dala jsi někdy nekynuté těsto s práškem do pečiva, lité na plech, s ovocem a drobenkou, do studené trouby??? já Tě respektuji jako skvělou kuchařku, ale to prostě podle mne nemůže fungovat - než se zahřeje trouba, tak se rozblemcá ovoce i drobenka...opravdu jsi TENTO typ těsta dala někdy do studené trouby:-?
Aby si někdo zbytečně "nenaběhl"....

MarcelaPa

30. 8. 2020 14:14

Teda, o studené troubě jsem také ještě neslyšela. To určitě vyzkouším. A to nejsem začínající kuchařka. :-8

yanull yanull

30. 8. 2020 13:49

Eja57: Tak to vyzkoušej, když tak funguje i bábovka, tak proč ne toto těsto? Bábovka je mnohem vyšší a daří se, také jsem k tomu neměla důvěru, ale celý život se učíme. ;-)Jen linecká těsta, např. koláč mřížkový, dávám do vyhřáté trouby.

Eja57 Eja57

30. 8. 2020 13:43

yanull: :-O jako fakt lité těsto taková ta klasika mouka, vejce, jogurt, tuk, prdopeč....navrch ovoce a drobenka dáváš do STUDENÉ trouby? fakt? tak asi jak jsem stará tak jsem blbá...to jsem v životě neslyšela...a nedělala....

yanull yanull

30. 8. 2020 13:36

Eja57: Já mám perníkové koření ráda, jen někdy dávám jen samotné koření a místo prášku do pečiva dám jedlou sodu. Zde se držím receptu. Část mouky lze nahradit špaldovou. Recept je variabilní a každý si ho svým chutím přizpůsobí. Do studené trouby vkládám i těsta, která zde zmiňuješ ;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: vejce, cukr moučkový, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka polohrubá, mouka hladká, prášek do perníku, med tekutý, rum, mléko, ořechy sekané, ovoce sušené

TopRecepty.cz

Cestovní perník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oxxj