Cestovní perník
Suroviny
Porce: 20 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 12 350 kJ / 2 952 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,25 g |
Tuky | 28,68 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 777 mg |
Sodík | 309 mg |
Sůl | 0,63 g |
Sacharidy | 577,33 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept na tento perník mám již 40 let a říkáme mu cestovní, protože je trvanlivý a pekla jsem ho dětem na výlety nebo na dovolené. Není v něm žádný tuk, lze ho upéci třeba týden dopředu, klidně i déle, zabalený v alobalu se pěkně uleží. Můžete ho mít doma místo sušenek, pokud vás někdy bude honit mlsná.
Kdo by nechtěl perník, tak přidá kypřící prášek do pečiva.
Začínajícím kuchařkám dám malou radu, že všechna těsta, kde jsou kypřící prášky, např. bábovky, vkládám zásadně do studené trouby. Má to tu výhodu, že těsto nabývá pozvolna a neudělají se tak na povrchu boule, ani praskliny. Přikládám foto jako důkaz, že je to opravdu tak :-) Zde na povrchu trochu vystupují ořechy s ovocem, dala jsem větší kousky, aby v těstě byly cítit. Formu moukou nevysypávám. Nevím, z jakého je materiálu, ale perník vyklopím bez problémů.
Ovocem ani ořechy nešetřete, jsou tam velmi chuťově dobré a třeba tímto perníkem nahradíte i různé kupované tyčinky, zde víte, co jíte. Třeba ho uvítají vaše děti i jako svačinku do školy.
Cukru lze dát i méně, záleží na tom, jak moc máte rádi sladké.
Dávka je do jedné formy o rozměrech 30 x 10 cm.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 3. 2022 06:21
marepavla: Myslím, že je to tím, že jste ho pekla na plechu. Já ho pekla ve formě na chlebíček a chutná jako perník z pouti. Rozhodně není straaaašně suchý. Neočekávala jsem klasický litý kakaový moučník, ale právě takovýhle hutný chlebíček. (Trvanlivý cestovní ) . A na 150° to na plechu v nízké vrstvě vysušíte určitě. Takových těch nadýchaných litých perníků na plech je tady na topkách mraky,ale to je trochu něco jiného.
Dnes jsem pekla znova, opět moc dobrý. Vůbec nedrobí a přestože těsto je světlé upečený má krásnou medovou barvu. Bereme na cesty do batohu. Přidávám foto.
Dnes jsem pekla znova, opět moc dobrý. Vůbec nedrobí a přestože těsto je světlé upečený má krásnou medovou barvu. Bereme na cesty do batohu. Přidávám foto.
28. 3. 2022 06:04
Výborný! Konečně jsem upekla perník, který nechutná jako kakaová buchta, ale jako perníkové stdce z pouti.
17. 11. 2021 17:34
Upečeno, foto pridano.
Ovoce jsem nedala, jen coko penízky, a musím říct,že chuťově ok, ale straaaaasne suchý, buď příště dát dovnitř kompotováne ovoce, nebo strouhané jablko.
Jinak dát pernik do studené trouby, super fígl, děkuji.
Ovoce jsem nedala, jen coko penízky, a musím říct,že chuťově ok, ale straaaaasne suchý, buď příště dát dovnitř kompotováne ovoce, nebo strouhané jablko.
Jinak dát pernik do studené trouby, super fígl, děkuji.
16. 9. 2020 13:45
Kvety: Jen s oříšky to půjde upéci určitě, než by to někdo preparoval, tak ovoce tam raději nedávat vůbec. Perník také hlavně voní medem a kořením, třeba i to vnuci ocení
Oříšky jsem dala lískové, dávám i vlašské, ale ty nebyly vyloupané, mohou být prakticky jakékoli, je jich docela dost druhů.
Oříšky jsem dala lískové, dávám i vlašské, ale ty nebyly vyloupané, mohou být prakticky jakékoli, je jich docela dost druhů.
15. 9. 2020 12:28
Eja57: Děkuju, asi dám opravdu jenom oříšky, bojím se, že by mně ani jiné sušené ovoce neprošlo
15. 9. 2020 12:25
Kvety: určitě to bude dobré i jen s lískovými oříšky...ale! možná zkus místo rozinek něco jiného, moje dcera odjakživa velmi pečlivě preparovala rozinky z čehokoli, a zůstalo jí to do dospělosti, zkusila bych sušené brusinky nebo mrazem sušené višně, to by jim mohlo nevadit a chutnat....
15. 9. 2020 11:52
Prosím o radu, budu perník péct vnukům, ale jak je znám, začnou z toho "vydloubávat" ovoce, nesnědí třeba nic, kde zahlédnou rozinku. Bude to jedlé i bez nějakého ovoce, jen s oříškami? Podle fotky to vypadá, že dáváte lískové?
30. 8. 2020 15:52
mtvrdikova: Miru, je to do jedné formy, zde jsou její rozměry: 30 x 10 cm.
30. 8. 2020 14:58
yanull: Jani prosím Tě, celá dávka je do jedné formy nebo do dvou? Děkuju
30. 8. 2020 14:37
Eja57: Evi, opravdu dala, např. borůvky i jablka, ale švestky jsem nezkoušela, ty dávám na kynutá těsta. Ke skvělé kuchařce mám daleko, ale nebráním se novým poznatkům, dokud to nevyzkouším, nevím. Těsto přece nezačne pracovat až po zahřátí trouby, já tomu říkám "pomalé moučníkové pečení". Např. nyní, když dělám štrúdly, nezadělávám patky, nechávám těsto s otevřenými konci, aby mohla odcházet pára, dřív jsem patky hned po upečení odkrajovala, nyní je změna. Nebo těsto vyválím více do šířky, pak celou nohavici podeberu a než ji dám na plech, vytáhnu ji do potřebné délky. K perníku to sice nepatří, ale to jsou moje "zlepšováky"
30. 8. 2020 14:25
yanull: bábovku to ano...ale zcela konkrétní dotaz - dala jsi někdy nekynuté těsto s práškem do pečiva, lité na plech, s ovocem a drobenkou, do studené trouby??? já Tě respektuji jako skvělou kuchařku, ale to prostě podle mne nemůže fungovat - než se zahřeje trouba, tak se rozblemcá ovoce i drobenka...opravdu jsi TENTO typ těsta dala někdy do studené trouby
Aby si někdo zbytečně "nenaběhl"....
Aby si někdo zbytečně "nenaběhl"....
30. 8. 2020 14:14
Teda, o studené troubě jsem také ještě neslyšela. To určitě vyzkouším. A to nejsem začínající kuchařka.
30. 8. 2020 13:49
Eja57: Tak to vyzkoušej, když tak funguje i bábovka, tak proč ne toto těsto? Bábovka je mnohem vyšší a daří se, také jsem k tomu neměla důvěru, ale celý život se učíme. Jen linecká těsta, např. koláč mřížkový, dávám do vyhřáté trouby.
30. 8. 2020 13:43
yanull: jako fakt lité těsto taková ta klasika mouka, vejce, jogurt, tuk, prdopeč....navrch ovoce a drobenka dáváš do STUDENÉ trouby? fakt? tak asi jak jsem stará tak jsem blbá...to jsem v životě neslyšela...a nedělala....
30. 8. 2020 13:36
Eja57: Já mám perníkové koření ráda, jen někdy dávám jen samotné koření a místo prášku do pečiva dám jedlou sodu. Zde se držím receptu. Část mouky lze nahradit špaldovou. Recept je variabilní a každý si ho svým chutím přizpůsobí. Do studené trouby vkládám i těsta, která zde zmiňuješ
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 3 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 3 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 16 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 17 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Krkovička po znojemsku
krisstus uvařila před 12 minutami
Bulgur i jako příloha
Verounek uvařila před 33 minutami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
Ryngle uvařila před 2 hodinami
Domácí langoše
Ryngle uvařila před 2 hodinami
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Kattyy uvařila před 2 hodinami
Pečená marinovaná krůtí stehna
Dohnalova uvařila před 2 hodinami
Klasické české rohlíky
Hanci166 uvařila před 2 hodinami
Nejlepší stehna
jardas uvařil před 3 hodinami
Nudle s mákem
ctomala uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Jak připravit čaj z cibule? Naše babičky touto medicínou léčily nachlazení a kašel
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Další recepty
Suroviny: vejce, cukr moučkový, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka polohrubá, mouka hladká, prášek do perníku, med tekutý, rum, mléko, ořechy sekané, ovoce sušené
Cestovní perník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oxxj
18 názorů