Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jadranský dort

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby hlazení

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby hlazení)

11. 2. 2021 00:15

Suroviny pro 8 porcí

8 porcí

Nutriční hodnoty

Energie19 335 kJ / 4 621 kcal
Bílkoviny54,37 g
Tuky335,88 g
Vláknina18,33 g
Cholesterol 1,19 g
Sodík 930 mg
Sůl2,39 g
Sacharidy336,03 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Lískové oříšky dobře opečte, musí mít barvu tmavšího medu, aby se v nich rozvinula chuť. Je potřeba je hlídat, cca 10 minut na 180 stupňů a když je třeba, tak 5 minut přidat, ale fakt hlídat, ať nejsou na uhel! Od opečení oříšků, závisí chuť dortu. Tento dortík se pekl ve věhlasné Bratislavské dětské cukrárně, stály na něj pořád fronty. Bylo tam mnoho výborných zákusků, ale tento byl asi nejžádanější. Dnes už cukrárna nefunguje, dortík nikdo nepeče, tak si ho občas upeču já, z nostalgie, zase za jedním ztraceným, dobrým výrobkem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

14. 2. 2021 21:31

hospodyne: <3 Já si radši počkám na tvůj recept, pro zichr, tenhle recept jenom s citronovou šťávou v obou šlehačkách , tak to by nebylo dost citronové. Nebyl by v tom ten kontrast dvou chutí , jahody a citron, si myslím. ;-(

hospodyne

14. 2. 2021 21:12

Veronika.Hrozna: na Receptech.cz jsem našla Píseckou pochoutku. A je také žlutočervená! Na Labužníka mě navedl p.casino - před Mandarinkovým dortem je hezké a pro nás případné povídání. V mlíčácích na jižní Moravě byla zřejmě plejáda šlehačkových dortů nekonečná:-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

14. 2. 2021 20:38

hospodyne: Ve tři jsem do sebe nacpala poslední klínek Jadran dortu! Dopoledne jsem upekla , no co asi, " co už dlouho nebylo" no štrúdl, /naposledy minulý týden/ ! A okukovala internet, toprecepty a ťukala - Písecký dort a ono nic!
;-)Wau, vyřidtě paní mamince, že ruku líbám a chtěla bych mít v jejím věku , taky takový životní elán, moudrost a dávat dortům nový kabátek! :yes:

hospodyne

14. 2. 2021 18:43

Sunguick kupujeme od dob, co je u nás k dostání. Spoustu let byl k mání jen v Globusu, poslední roky ho mají ve všech hypermarketech. Pomerančový, citronový, mandarinkový. Stojí sice víc, ale však se nepije pořád. Kvalitní sirup také stojí hodně. A ne každý má možnost vyrobit domácí.

hospodyne

14. 2. 2021 18:35

:-KTedy, upřímně žasnu, jak se společnými silami dobereme úžasného výsledku. Po konzultaci s mou devadesátiletou rodičkou to večer napíši. Neboť dotčená pravila : "" šak víš, jak co šmakuje a jak dort šmakovat má, tak to daj dohromady. Huavně to napiš tak, aby recept nesebrau chuť dort vůbec upéct! "Tak dortíku oblečeme nový kabát, aby byl jednoduchý na přípravu. Protože chuť je, když se povede, wau

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

14. 2. 2021 14:03

casino: ;-) To je báječné, že je to odzkoušeno, zbytečné obavy! Díky Casino!

Eja57 Eja57

14. 2. 2021 12:34

zdenka.s: teď už za 19 kč není:-D ale jsem rychle vyguglila, že se pořád ještě dováží...

zdenka.s zdenka.s

14. 2. 2021 12:05

casino : děkuji za odkaz , recept skvěle napsaný :yes::yes: a ten Sunqiuick ,no teda :-O to by mě nenapadlo
Kupovala jsem ho kdysi v Esu ,úžasná chuť i barva,stál 19 Kč :-Q
Zas by mi utekl určitě bezva dortík ,už je uložený

Dajda Dajda

14. 2. 2021 07:11

hospodyne: Já myslím, že klidně recept bez fotky přidat můžete. Přece snad není hlavním cílem něco uvařit a vyfotit, ale nabídnout recept, a když tu ještě není, a navíc je po něm sháňka, tak je to určitě žádoucí. Já nefotografuju, nejsem na to ani zařízená a většinou se opravdu najde někdo, kdo uvaří a přidá hezkou fotku. ;-)

casino casino

13. 2. 2021 23:17

hospodyne:
Šlehačku + Sunquick mám odzkoušenu :yes:
Lepší než pomerančový je mandarinkový :yes::yes:
No a šlehačka s ním dokonce zhoustne a zpevní :yes::yes::yes:
https://www.toprecepty.cz/recept/42234-mandarinkov... (fotky jsou v odkazu v poznámce) :-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 2. 2021 22:33

hospodyne: To nevím, ale snad do rostlinné ano, ale do pravé ..... to bych se bála, že to ta kyselost srazí na sýr ???? Jaký má být korpus, já viděla , že v té písecké cukrárně má čokoládový a píšou tam, že jako Sacher?

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 2. 2021 22:30

hospodyne: No, když tady žádný recept není, tak se "nějaká osoba najde", co to upeče! Nemluvě o tom, že "ta osoba", od včera, je psem, od profesora Pavlova ! :-D Dojídám Jadran a spekuluju, no vždyť to vidíš, ne? Teď mi to je jasné, potřebuje to čerstvý citron. Samo, že i do toho želé, může jít trocha čerstvé citronové kůry. Kvůli fotce přibarvím šlehačku do žluta. Udělám vše co chceš, jen sem s ním, pěkně prosím! :-*

hospodyne

13. 2. 2021 22:22

Veronika.Hrozna: nedávno jsem v TV viděla, že nějaká kuchařka dělala pomerančovou šlehačku tak, že do ní vmíchala pomerančový Sunquick s tím, že stejně dělá i citronovou a citr. Sunquick tam na stole stál. Ještě jsem to nezkoušela, jak to chutná, ale nemuselo by to být marné. Jenom nevím, co to bylo za pořad.

hospodyne

13. 2. 2021 22:04

Veronika.Hrozna: nemyslím, že dort v maminčiných receptech je ten, který jsem měla na mysli. Na Píseckém dortu musí být jahodová šlehačka, tedy šlehačka s jahodovým protlakem a kousíčky jahodového želé. Citronová šlehačka musí být s čerstvou citronovou šťávou a kůrou a žlutým želé. Bývala přibarvená potr. barvivem. Vývar z kandované kůry určitě nebude ta žádaná chuť. Protože nedám fotku, váhám recept napsat.;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 2. 2021 14:43

hospodyne: <3 Já přemýšlela o té šlehačce, asi dám uvařit ve vodě hodně kandované citronové kúry, pak do vychladlého, procezeného citronového vývaru , přidám žluté dortové želé, uvařím dle návodu, nechám stuhnout. Želé nasekám a stuhlé přidám ku šlehajdě. A jestli to bude málo citronové , tak přidám ještě velmi jemně nakrájenou, čerstvou, ořezanou kůrku z citronu ! Bude to sice málo žluté, ale možná to bude fungovat. A ta první vrstva taky funguje na tomhle principu , tak proč ne, i druhá! Ovšem písecký dort, to asi nebude. Receptura pilně utajena.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: žloutek, cukr moučkový, mouka hladká, olej slunečnicový, kakao, sůl, ořechy lískové mleté, tuk, mouka hrubá, mléko, cukr moučkový, zlatý klas, žloutek, tuk hera, ořechy lískové mleté, smetana ke šlehání, smetana ke šlehání, čokoláda na vaření, tuk ztužený, ořechy lískové

TopRecepty.cz

Jadranský dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2LjN