Fasolowka warszawska
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 8 156 kJ / 1 949 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 96,00 g |
Tuky | 136,74 g |
Vláknina | 5,38 g |
Cholesterol | 1,48 g |
Sodík | 3,51 g |
Sůl | 8,13 g |
Sacharidy | 80,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
wersja dla wegetarian
Wegetariane mogą zastąpic mięso kostką sojową, uprzednio zalaną esencionalnym rosolem z kostki i po napęcznieniu odciśnieną. Dalej postępować zgodnie z przedpisem
recepis je velmi volně převzat dle: Malgorzata Capari: Kuchnia polska
Já myslím: Kdyby Pán chtěl z nás mít vegetariány, vybavil by nás jináč.
Slovy klasika:
VEGETUS, A, UM. – ANIMA, AE
Vegetariáni jsou muži (mohou to být také ženy), kteří žijí v náhledu, že požívat mrtvol zvířecích je naprosto nezdravo, mrtvol bylinných naprosto zdrávo. Vegetarián dostane se při pohledu na pekáč jáhel do nadšení, při pohledu na misku otrub se mu sbíhají sliny v ústech a když spatří na husím sádle pečenou jitrnici, odvrací se s opovržením. Vegetarián je muž zbožný, který dobře ví, že v modlitbě páně je řeč o „vezdejším chlebě“, ani muk ale o vezdejším mase – leda “neuveď nás v pokušení“. Vegetarián dovoluje sobě „ze zvířecího těla“ požít nanejvýš mléka, poněvadž toto pochází ze „živého těla“, a dokazuje tím, že tygr je vlastně také vegetariánem, když ze své oběti nejdřív vystřebe teplou ještě krev. Zkrátka vegetarián, poněvadž je spolkem pro trýznění zvířat zakázáno vykousnout si beefsteak z živého vola nebo ukousnout kapounu hned na dvoře prsa, nejí raději žádného masa a jí jen stravu bylinnou či vegetabilní. To prý prodlužuje život a udržuje zdraví, neboť latinské „vegetus, a, um“ je po česku „zdravý, á, é“ nebo „čilý, á, é“. A teď víte co je vegetarián, a že jsou to lidé, kteří ze samého strachu před smrtí umírají každý den.
Jan Neruda
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 2. 2021 18:14
13. 2. 2021 18:07
13. 2. 2021 17:39
13. 2. 2021 17:03
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 5 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 6 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 6 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 6 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 9 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 12 minutami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 39 minutami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 1 hodinou
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 1 hodinou
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 2 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 4 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 5 hodinami
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Fermentované nebo kvašené nápoje jsou velmi osvěžující a snadno je zvládneme vyrobit doma z ovoce nebo zeleniny
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Další recepty
Suroviny: fazole, bok uzený, klobása, vejce, smetana zakysaná, rohlík, sýr, rajče sušené v oleji, petrželka, květ muškátový
Fasolowka warszawska
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wGXM
4 názory