Valašská kyselice
Kysané zelí je oblíbenou potravinou a zelných receptů je opravdu mnoho. Pravá a tradiční valašská kyselica je ale jenom jedna. Připravte si tuto polévku podle originálního a ověřeného receptu a získáte smetanovou pochoutku s jemně nakyslou chutí.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 306 kJ / 312 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,15 g |
Tuky | 2,29 g |
Vláknina | 15,33 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 2,81 g |
Sůl | 7,00 g |
Sacharidy | 54,08 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 12. 2023 09:11
No nevím, jestli je úplně vhodné vařit brambory spolu s kysaným zelím. To bych taky mohl vařit polívku i týden a s bramborem bych rozbil okno. Dávám brambory vařit zvlášť.
2. 5. 2022 18:12
Foto nemám,, ale dneska bylo uvareno a je vynikající přidávám bodík
6. 11. 2021 15:00
nansy: Každý rok si v Luhačovicích dávám celý týden valašskou kyselici. Vždy je tam klobása a hřiby, nikdy jsem v ní nepotkala máslo ani vajíčko. Je to moje nejoblíbenější polévka, dávám si ji všude, kde ji mají a máslo ani vajíčko nebyly nikdy nikde.
18. 9. 2021 15:13
Také jsem uvařila brambory zvlášť a zelí ještě pokrájela,přidala trošku třtinového cukru. Luxusní polévka. Díky
11. 4. 2020 12:18
Dobrá polévka. Jen brambory jsem pro sichr uvařila zvlášť.
Děkuji za recept
Děkuji za recept
10. 3. 2019 14:26
vosje: Valasska kyselice je urcite bez kvasku, ale pak existuje polevka zvana "Kyselo" a ta je s pridanim chleboveho kvasku - treba Podkrkonosske kyselo atd.
10. 3. 2019 11:41
Jídlo je to dobré, ale valašská kyselica to není, do té se dává chlebový kvásek. Hledala jsem ji, protože mi táta už nestihl před smrtí předat recept, ale jsem zklamaná, protože to má s tím společný jen název.
30. 12. 2018 13:54
výborná,jen jsem místo klobásy dala uzené a trochu sušených hříbků. Polévka nemá chybu
8. 1. 2018 19:16
Aspen: vodu tam dejte kousek nad zelí!!! Zásmažka se nedává do kyselice. Proto ta mouka roškvrdlaná ve vodě (ve vodě z té vařené kyselice!)
POZOR brambory vařte zvlášť, jelikož můžou ztvrdnout z kyselé vody od zelí
POZOR brambory vařte zvlášť, jelikož můžou ztvrdnout z kyselé vody od zelí
4. 11. 2017 13:09
Jsem asi debil????????v jak velkém hrnci vaříte? Mám ji úplně vodovou ????pokazim to zasmažkou??
16. 7. 2017 12:11
polévka je velmi dobrá,jen místo kysaného zelí sem použila sterilované....syn mi to kyselé nechce jíst a super,povedlo se
27. 6. 2016 17:24
leah: Přesně tak.Na Valašsku se nedává žádá klobása,ale hřiby a nakonec rozkvedlané vejce a nahoru kousek másla.
25. 2. 2015 19:09
Dnes jsem vařila tuto polévku,je výborná.Jen jsem vařila zelí s kořením v jednom hrnci a restovanou cibulku brambory a uzené žebírko v druhém hrnci,pak jsem zelí přendala i s vývarem do hrnce s žebírkem a zahustila a dochutila dle návodu.
9. 9. 2014 11:29
Je výborná,taky ji dělavam
4. 9. 2014 13:49
Baby netreba davat cukr staci kdyz poradne oplachnete kysele zeli :)
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 3 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 3 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 16 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 17 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Krkovička po znojemsku
krisstus uvařila před 17 minutami
Bulgur i jako příloha
Verounek uvařila před 38 minutami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
Ryngle uvařila před 2 hodinami
Domácí langoše
Ryngle uvařila před 2 hodinami
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Kattyy uvařila před 2 hodinami
Pečená marinovaná krůtí stehna
Dohnalova uvařila před 2 hodinami
Klasické české rohlíky
Hanci166 uvařila před 2 hodinami
Nejlepší stehna
jardas uvařil před 3 hodinami
Nudle s mákem
ctomala uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Zelňačka na Hrad? Eva Pavlová prozradila recept na oblíbenou polévku generála Pavla. Nechybí v ní slanina, houby ani švestky
Jak uvařit pravou kyselici? Hustá polévka plná zelí, brambor a voňavé klobásky v tomto zimním počasí zasytí a zahřeje
Další recepty
Tématické fráze: kyselice polévky recepty kyselice kyselice recept recept na valašskou kyselicu kyselica s klobásou kyselice s klobásou kyselica kyselice recepty polévka kyselica s klobásou - recept recept na kyselicu polevka kyselice recept na valašskou kyselici recept kyselice polévka kyselica domácí kyselice valaska kyselice recept na kyselici kyselica recept valašská zelňačka valašská zelňačka
Suroviny: zelí kysané, brambory, klobása, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, pepř mletý, majoránka, kmín celý, koření nové koření, bobkový list
Valašská kyselice
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MQAQ
36 názorů