Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidla pečená v troubě

Jak se blíží podzim, přichází sezóna švestek. Pokud už jsme přejedení koláčem a nechystáme se pálit slivovici, povidla jsou skvělou volbou, jak úrodu přezrálých švestek zpracovat. V domácích podmínkách tuto lahůdku snadno připravíme v troubě.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 380 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 300 min bez doby odležení

380 min (80 min příprava + 300 min tepelná úprava, bez doby odležení)

9. 9. 2009 21:28

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie20 413 kJ / 4 879 kcal
Bílkoviny22,75 g
Tuky7,00 g
Vláknina87,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 140 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 137,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Povidla by se měla svařit na 1/3 původního objemu a měla by být tak hustá, až kusy odpadávají od vařečky a při míchání zůstává za vařečkou stopa.

Také je možno vařit povidla zcela bez cukru, ale doba vaření je pak delší. Pro tento typ povidel je ideální použít přemrzlé švestky, které obsahují podstatně vyšší procento cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

9. 9. 2012 08:51

Helo nic jinak neděláme a nemohu jinak než tě svatořečit, když vzpomenu na dřívější vaření a stání u kamen a někdy i připálení . Tohle je zázrak kterým se už i já vytahuju u všech známých i neznámých a musel jse recept rozpracovat a vytisknout, jaký byl zájem. JSI ŠPICE. +BODÍK 17

Hella Hella

6. 9. 2012 21:05

Jaňule: Jsem moc ráda, že se vám daří!:yes:

Jaňule

6. 9. 2012 15:28

Tak jsem dneska zkusila udělat svoje první švěstková povidla..A vypadají super a chutnají taky. Jen mi to nedalo a během pečení jsem tam párkrát šla s vařečkou a promíchala...jsem měla strach, že se mi přípálí.. Ale dopadlo to super!:-)

majka

30. 8. 2012 19:07

Teď jsem dodělala povidla ze tří dávek.Skvělé a téměř bezpracné.Všem doporučuji.Žádný napálený pekáč ani trouba.Pamatuji na dobu,kdy je dělala mamka na kamnech.Nesrovnatelné.

Golfie

21. 8. 2012 17:54

recept jsem vyzkoušela a ačkoliv nemám se zavařováním, natož s povidlama žádné zkušenosti, povedlo se to skvěle! povidla jsou výborná, akorát sladká i kyselá a s mytím plecháčku nebyl sebemenší problém. rozhodně budu tento recept šířit dál, dobrá práce:yes:

oslive

8. 8. 2012 07:49

robila som, je to super, len som mala malý plech, tak to odniesla rura :-8 piekla som na 220 stupňov a potom na 150 tri hodniny a uplne to stačilo, len som zamiešala a bolo hotové. Ďakujem super recept :yes:

katka

1. 8. 2012 13:54

akorát jsem povidla dodělala a jsou prostě úžasná! dělala jsem "rychlou" verzi. dala jsem méně cukru, jelikož švestky byli už hodne zralé a sladké. nic se nepřipálilo, realitvně žádná práce:-) jednoduché a přitom dokonalé!!!:-)
vřele všem doporučuji!!!

Bohdan Pavlica

15. 9. 2011 10:58

Letos jsem vyzkoušel nový recept - na kilo švestek 15 dkg cukru, lžíce octa, špetka skořice, špetka badyán, 1 hřebíček, lžíce rumu, 3 kg vypeckovaných švestky jsem dal do hlubšího pekáče, pokapal octem a při 250 stupních cca půl hodiny bez míchání v troubě. Přidal jsem koření, cukr a nechal péct dalších 20 minut. Pak již jen v kastrolu ponorným šlehačem rozmixoval, přidal rum a dal do vyhřátých sklenic s víčkem, otočil dnem vzhůru. Jednoduché, chuťově skvělé.

Hella Hella

6. 9. 2011 08:58

Beta: a Svetlunka: Pro vaření povidel bychom si měli vybírat měkké, nejlépe přezrálé a ideálně mrazem přešlé švestky. Jen ty mají totiž dost šťávy, kterou při počátečním vaření nebo pečení pustí a zbytek švestky včetně slupky se v ní rozvaří. Pokud takové švestky nemáme a chceme uvařit povidla z pevných, méně zralých plodů, musíme je pokrájet, umlít nebo rozkutrovat, případně ve troubě hlídat a občas promíchat. To, že se něco pálí přece musíte z trouby cítit! V troubě i při vaření na plotně utíká pára a pokud není šťávy hodně, může k připalování dojít. Pokud děláte v pekárně, pára neodchází a zůstává uvnitř. Těžko bych ale dělala v pekárně povidla z většího množství.

Beta

5. 9. 2011 11:08

Svetlunka:
Dělají se samozřejmě po menším množství ale mi to nevadí - spíš mi to vyhovuje. Co si natrhám, to zrovna udělám :-). Takže asi tak po kilu. Nejdřív jsem je trošku rozkutrovala s cukrem, pak dala do pekárny a zapla na "zavařenina". Mi ten program trvá asi tak hodinu. A v podstatě už se pak nemusíš starat. Já takhle dělám marmelády. Ale na ta povidla jsem se chodila dívat :-). No a ten program jsem opakovala 4x. U posledních dvou jsem pekárnu nechávala i otevřenou, ať se voda odpaří a zhoustnou. S povidly to byl můj první pokus. Příště (dneska) hodím do pekárny i pár celých švestek, ať tam mám i vyvařená jádra (kdysi se prý povidla vařila i s jádry - pro chuť) a buď přidám ještě jednou hodinu programu nebo místo cukru (dávala jsem jen trošku) tam dám želírovací cukr. Ať mám i několikaterá povidla úplně tuhá. Teď ta první nejsou úplně tuhá, budou taková mazací :-) ale taková potřebuji taky.

Svetlunka

5. 9. 2011 10:17

Beta:
A jak jsi to delala v pekarne?

Beta

5. 9. 2011 09:55

Svetlunka:
Jo, taky jsem si nejdřív myslela, že z toho mám sušené švestky :-) ale bylo to na uhel. Veškerá tekutina pryč. Možná by to chtělo pekáč menší ale hluboký, ať nemá šťáva tolik šancí se odpařit. Ale já jsem druhou várku už neriskovala. Zvolila jsem pekárnu a mám to bez starostí :-)

Svetlunka

4. 9. 2011 15:57

Prave jsem to vytahla z trouby a taky se mi to spalilo :-( Delala jsem variantu hodina na 250 a ctyri hodiny na 150. Mam to na dvou plesich a delala jsem to horkovzdusnou troubou. Jsou tam uplne spalene tvrde kusy :/ Troubu mam jinak v poradku, taky s ni pecu bez problemu. V cem muze byt chyba? Ze by to bylo tim horkovzduchem?

Beta

4. 9. 2011 15:00

Hella:
Díky za reakci :-). Troubu budu mít v pohodě. Peču často a bez problémů. Možná to bude švestami. Nebyly až tak přezrálé a to byla asi chyba - měly být měkčí. Pekáč šel naštěstí zachránit :-).

Hella Hella

3. 9. 2011 21:21

Beta: měla by sis nechat zkontrolovat troubu. Na 150° C není možné švestky totálně spálit. Po hodině se teprve začínají pomalu rozpékat a můžeš si na ně sáhnout rukou.

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: švestková povidla z trouby švestková povidla v troubě hrušková povidla v troubě domácí švestková povidla v troubě vaření povidel v troubě pečená hrušková povidla švestkové povidla v troubě pečená povidla bez míchání povidla vaření povidel pečené švestky v troubě recept na svestkova povidla v troube švestková povidla bez míchání v troubě recepty svestkove povidla v troube pečená povidla z jablek jablková povidla pečená jablka v troubě hrušková povidla pečená pečení povidel pečené hruškové povidla

Suroviny: švestky, cukr krystal, šťáva citronová, rum

TopRecepty.cz

Povidla pečená v troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4RX7