Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pastýřský koláč

Hodnocení receptu je 4,7 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

11. 1. 2010 12:57

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 143 kJ / 1 229 kcal
Bílkoviny81,00 g
Tuky69,78 g
Vláknina15,33 g
Cholesterol 216 mg
Sodík 317 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy64,35 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Pri priprave masa sa moze pouzit dalsia zelenina ako mrkva, ci hrasok..

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

HankaPu HankaPu

27. 3. 2011 15:49

Tohle je jedno z našich oblíbených jídel, dělám ho dost často.
Míšo, posílám bodík a fotky:yes: +

michsamant michsamant

14. 1. 2010 18:02

este ma napadlo,ze tento recept je dobry aj bez masa..nahradim ho sosovicou/cockou

michsamant michsamant

14. 1. 2010 16:57

@Drobcek, :yes:
Ja robim z mleteho kuracieho masa. Hovadzie nejeme a baranie sa mi na to akosi nehodi, to radsej v zazvorovo kokosovej omacke.

Drobek Drobek

14. 1. 2010 16:53

Protože tohle jídlo je z našich oblíbených, přidám pro osvětu trochu informací. Nehádám se, jen chci šířit osvětu.;-)
Poprvé se tohle jídlo podle Vikipedie objevilo roku 1791 (jak to mohou tak přesně vědět?) pod jménem Cottage Pie. V roce 1870 se poprvé objevuje Shepherd's pie. Vlastně ale abych to taky pojmenoval česky, je to Pastýřův, nebo Pastýřský koláč, ale také Cottage pie, koláč z chatrče nebo boudy, je tím míněna chudobná chýše.
To pořád překládám Vikipedii, ale zároveň si uvědomuji, že v české kuchyni se při vyslovení koláč vybaví sladká dobrota. Tak tedy sladké tohle rozhodně není, ale dobrota to je.
Zásadně se vždy jedná o dušené maso, mleté či jemně pokrájené, se zeleninou zamíchanou nebo ne. Původní a pravý anglický Shepherd's pie byl, protože pastýři tam byli vlastně jen a jen ovčáci, připraven z, a teď schválně napíšu ovčího masa. V češtině totiž je vše skopové, ale angličtina rozlišuje lamb – ovci a mutton – berana. Protože beraní maso je silně, no, abych neurazil tak napíšu aromatické, musel se pochopitelně lišit i způsob přípravy.
A abych to zjednodušování nepřehnal, trochu to zase zesložitím. Shepherd's pie je připraven, jak už jsem řekl z ovčího masa, Cottage pie je z hovězího.:-8
Ve starých kuchařkách se tohle jídlo popisuje jako připravené z nedojedených zbytků pečeného hovězího v misce vyložené bramborovou kaší a také bramborovou kaší pokryté, pak zapečené.:-*

cardanka

12. 1. 2010 11:08

Dělám podobně, je to výborné:-p, 4.bodík;-):yes:

Iljusa Iljusa

11. 1. 2010 15:21

Pastýřský koláč dělám - když mám skopové nebo jehněčí :-p. Recept znám velice dlouho ;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 1. 2010 14:40

Míšo, to musí být super mňamka. Taky by se mi líbil řez, příště to vyfoť, ikdyž se to moc nezdaří, to nevadí. Ode mne plus;-):yes:

pipre pipre

11. 1. 2010 14:28

Tak to věřím, že to vonělo a chutnalo:yes:2.

bara.it bara.it

11. 1. 2010 13:22

Miso, tak tohle se mi libi.:yes:1:yes:

michsamant michsamant

11. 1. 2010 13:09

Naservirovat sa mi to nepodarilo pekne :-8 ale pekne to vonalo,ked sa to pieklo a je to dobre. Pridala som aj fotku hotoveho, upeceneho.

vybusna vybusna

11. 1. 2010 13:01

...a budu aj fotecky zapeceneho pokrmu a potom aj na reze???
inak ja som prekvapena, ja som si vzdy myslela, ze pastiersky kolac je najako robeny s listkoveho cesta....rozhodne davam na vyskusacnie

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pastýřský koláč pastýřuv koláč cottage pie pastířský koláč sheperds pie recept sheperds pie cottage pie recept anglický masový koláč ovcacky kolac patýřský koláč mleté maso zapečené s bramborovou kaší koláč z mletého masa shepherds pie shepherds pie recept koláč z bramborové kaše pastyřký koláč pastýřův koláč recept mleté maso zapečené s kaší shepherd's pie parstyrsky kolac

Suroviny: cibule, česnek, maso mleté, rajče, paprika čerstvá zelená, kukuřice mražená, omáčka worcesterová, hořčice, sůl, koření chilli, pepř mletý, brambory, máslo, sýr chedar

TopRecepty.cz

Pastýřský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVoK