Staňte se našimi fanoušky na:

Malinové dezerty a pralinky

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

PĚNA 300g čerstvých malin, 60g třtinového cukru, 120ml bílého jogurtu, 110ml 33% smetany, 40ml malinové pálenky 40%, 5g plátkové želatiny, 80g hořké čokolády, bylinky na ozdobu Želatinu dáme do ledové vody a necháme je 10-15 minut nabobtnat, pak vymačkáme a opatrně zahřejeme v mikrovlnce (jen pár vteřin), až se rozpustí. Z malin oddělíme 250g a rozmixujeme je. Pak je propasírujeme přes husté síto do mísy, přidáme cukr a směs lehce nahřejeme, aby byla vlažná. Přidáme jogurt, vodku a vmícháme rozpuštěnou želatinu. Šlehačku nalijeme do bombičkové láhve na přípravu šlehačky, přidáme malinové pyré, láhev uzavřeme, protřepeme, zašroubujeme do ní bombičku s plynem a láhev uložíme v chladničce nebo ponoříme do ledové vody. Vybranou formu vyložíme mikrotenem, vychlazenou lahev protřepeme, pěnu nastříkáme do formy, uhladíme, zakryjeme fólií a necháme zmrazit. Hořkou čokoládu rozlámeme a rozpustíme v horké vodní lázni. Rozetřeme ji v tenké vrstvě na prkénko potažené alobalem a necháme ztuhnout v ledničce. Ztuhlý plát pak nakrájíme i s obalem na pruhy nebo čtverce (záleží na tvaru formy, ve které mrazíme pěnu). Plátky dáme na chvilku do mrazáku, pak z nich postupně opatrně stáhneme alobal a plátky uložíme v chladničce. Mraženou malinovou pěnu nakrájíme na plátky silné asi 2-3 cm a střídavě s plátky čokolády navrstvíme na dezertní talířky. Přidáme zbytek malin a ozdobit můžeme mátou nebo meduňkou. Pokud pěnu připravujeme pro děti, vynecháme pálenku. TRIFLE 400g malin, 4dl mléka, 4 cukrářské (dlouhé) piškoty, 3 žloutky, 1dl červeného vína, 5 lžic cukru pískového, 1 sáček vanilkového pudinku, špetka soli, bylinky na ozdobu V kastrůlku svaříme víno se 3 lžícemi cukru, přidáme 1/3 malin, stáhneme teplotu a za občasného zamíchání maliny pomalu rozvaříme. Odstavíme je z ohně a necháme lehce zchladnout. Ve druhém kastrůlku smícháme větší část mléka se zbylými 2 lžícemi cukru a špetkou soli a přivedeme k varu. Přilijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbylém mléce a za stálého míchání povaříme 2-3 minuty do zhoustnutí. Do pudinku vmícháme jeden po druhém žloutky a stále, co nejrychleji, mícháme, aby se krém nesrazil (NEVAŘÍME!). Pak snížíme teplotu a mícháme ještě asi 1 minutu. Krém odstavíme z ohně a za občasného zamíchání ho necháme lehce zchladnout. Na dno 4 pohárů rozdělíme čerstvé maliny, přelijeme rozvařenými malinami a vanilkovým krémem, přidáme kousky rozlámaných piškotů (1/3 necháme vcelku na ozdobu) a postup opakujeme. Na konec do každého poháru vmáčkneme 1/3 piškotu, posypeme zbytkem čerstvých malin a necháme aspoň 3 hodiny vychladit. Můžeme ozdobit mátou nebo meduňkou. PRALINKY 250g hořké čokolády, 90g změklého másla 60g malinové marmelády, 1 lžíce malinového likéru, 100g čokoládové rýže na obalení; Náplň - 40g bílé čokolády, 15 mražených malin, 1 lžička kokosového mléka Máslo necháme rozpustit v horké vodní lázni, přidáme rozlámanou hořkou čokoládu a mícháme, dokud se hmota nespojí. Pak vmícháme marmeládu rozmíchanou s malinovým likérem a směs uložíme v chladu. Rozlámanou bílou čokoládu dáme do hrníčku, přidáme kokosové mléko a směs opatrně rozpustíme v mikrovlnce zapnuté na nižší stupeň, pak necháme v chladu ztuhnout. Pak bílou hmotu dáme do malého kornoutku, do každé maliny stříkneme trochu hmoty a necháme znovu zmrazit. Tmavou čokoládovou hmotu přendáme z misky na mikroten nebo alobal, zakryjeme dalším kouskem mikrotenu a lehce přejedeme válečkem na placku - tu nakrájíme na 15 kousků. Do každého kousku zabalíme naplněnou zmrzlou malinu. Pralinky obalíme v čokoládové rýži a necháme ztuhnout v chladu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

megan |12. řijna 2015
Vypadá úžasně Odpovědět
Kristyna.Molcarova|7. řijna 2015
Tak to bych si dala hnedka :) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!