Staňte se našimi fanoušky na:

Nádivky do koláčů zelná, tvarohová, maková a hrušková

Autor receptu: evahu (500 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(4 hlasy)
Ohodnotit recept
18× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Zelná: Zelí nakrájíme drobounce na nudličky - já jsem rozsekala v robotu-nesmí být z toho ale kaše. Do hrnce dáme máslo a rozpustíme, přidáme krapet vody a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení přidáváme po trošce vody aby se zelí nepřipálilo a promícháváme. Do měkkého zelí přidáme cukry, skořici, pepř a 5 -10 minut za stálého míchání opražíme. Ve vydušeném zelí by neměla být žádná tekutina, mělo by vonět po skořici a vanilkou. Zelí ochutnáme a podle chuti přidáme ještě uvedené koření a cukr. Kdo chce zamíchá do zelí okapané hrozinky naložené v rumu (den předem ). Necháme vychladit, dáváme jako náplň do šátečku, do závinu z lístkového těsta nebo nahoru na kulaté koláče. Náplň můžeme připravit dopředu, dát do sáčku nebo uzavíratelné nádoby a uložit do mrazáku. Večer před pečením vytáhneme z mrazáku a necháme rozmrazit. Hrušková: Hrušky dáme do mísy, přidáme cukry, badyán a dobře promícháme. Někdy jsou hrušky sladké, tak přidáme jablková povidla a méně sladím. Používáme do šátečků, na velké koláče. Pokud nádivka zbude, dáme do sáčku a uložíme do mrazáku, večer před pečením vytáhneme. Maková: Mléko dáme do hrnce a uvedeme do varu. Přisypeme mák, přidáme cukry, skořici a za stálého míchání vaříme, až se mléko odpaří a vznikne hustá kaše. Do uvařeného máku přidáme máslo, citrónové aróma nebo citrónovou kůru a okapané hrozinky naložené v rumu. Necháme vychladit, používáme na plnění šátečků, koláčků, závinů, velkých koláčů. Nádivku můžeme připravit předem, dát do sáčků a uložit do mrazáku. Večer před pečením vytáhneme z mrazáku. Tvarohová: Tvaroh dáme na husté sítko a necháme okapat. Okapaný tvaroh dáme do mísy, přidáme vejce, vanilkový cukr, muškátový květ, aróma, máslo, hrozinky, mletý cukr podle chuti a dobře promícháme. Pokud by byl tvaroh řídký přidáme 1/2 balíčku vanilkového pudingu. Používáme do koláčků,závinů a na velké koláče. ------------------------------ Zelná: 700 g bílého zelí (čistá váha), 150 g másla,1 kávová lžička mleté skořice, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 2 špetky mletý pepř, 2 - 3 polévkové lžíce moučkový cukr, 1- 2 polévkové lžíce hrozinek naložených v rumu (nemusí být). Zelí na náplň by mělo být starší (z loňské úrody) né mladé ranné. Maková: 150 g mletého máku, 200 ml mléka, 2 - 3 polévkové lžíce přepuštěného másla, špetku mleté skořice, 1/2 balíčku vanilkového cukru, moučkový cukr podle chuti, 2 kapky citrónového aroma (citr.kůra), 1 polévková lžíce hrozinek naložených v rumu (nemusí být) Hrušková: Hrušková povidla (láhev 0,7l, špetku mletý badyán, 1/2 balíčku vanilkového cukru, moučkový cukr podle chuti. Pokud jsou hrušky sladké, přidávám 1 sklenici (0,3l) jablkových povidel. Tvarohová nádivka: 250 g tvaroh plnotučný, 1 vejce, 1/2 balíčku vanilkového cukru, špetku muškátový květ, moučkový cukr podle chuti, 1 polévková lžíce hrozinek naložených v rumu, pár kapek citrónové aróma nebo citrónová kůra, 2 polévkové lžíce přepuštěného másla, vanilkový puding podle potřeby

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

katy9 |11. května 2013
super Odpovědět
ssupperr |4. května 2013
poprvé sem dělala domácí makovou nádivku a musím říct, že jinou už nechci!!! Naprosto luxusní, jen citronoveho aroma jsem dala kapek cca 5. A Tvarohová je také moc mnam. Už se těším na zelnou!!!! Odpovědět
miri3 |7. března 2013
vyzkouším Odpovědět
DAMI |27. února 2013
ta zelná je zajímavá asi prubnu Odpovědět
ohen |27. února 2013
Tak o zelí do koláčů a na sladko slyším prvně ale zní to zajímavě Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!