Staňte se našimi fanoušky na:

Oříšková roláda s krémem a jahodami

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

TĚSTO: 100g mouky, 100g mletých lískových oříšků, 1 mírně navršenou lžičku prdopeč, 5 vajec, 6 lžic vody, 150g cukru, 1 vanilový cukr, špetku soli, 1 sáček biskuit-apart Mouku prosejeme a smísíme s oříšky a s prdopeč. Do vysoké zadělávací mísy dáme ostatní přísady a šleháme el. šlehačem 5 minut na nejvyšší otáčky. Pak postupně přisypáváme sypkou směs a šleháme ještě další půl minutu. Těsto rozetřeme na plech s papírem na pečení, pečeme asi 12 minut na 220°C (horkovzduch 200°C, plyn stupeň 4). Podle potřeby uvolníme piškot od okraje špičatým nožem a 5 minut ho necháme chladnout na plechu. Potom piškot vyklopíme na pocukrovanou utěrku a hned volně zavineme, necháme vychladnout a zase rozvineme. NÁPLŇ A OZDOBA: 1/2kg jahod, 2 lžíce cukru, 1 vanilový cukr, 2 lžíce koňaku, 350g smetanového tvarohu, 200g smetany na šlehání, 6 lžiček ztužovače, lžící nastrouhané čokolády Několik malých jahod si dáme stranou a zbytek nakrájíme, dáme do mísy, přidáme lžíci cukru i vanilkovýcukr a koňak, necháme 30 minut marinovat a pak důkladně okapat. Smetanu ušleháme dotuha, přidáme tvaroh, zbylý cukr, ztužovač a dál šleháme. Odebereme 10 lžic a naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou hubičkou. 2/3 zbylého krému rozetřeme na korpus a dokola necháme, asi na šířku prstu, volný okraj. Poklademe kousky jahod (nesmíme je dávat až po okraj) a zavineme do rolády. Horní oblinu potřeme zbytkem krému a zadní stranou lžíce vytvoříme vlnky, nebo můžeme vidličkou udělat do krému nepravidelné drážky. Na roládu nastříkáme šlehačkové rozetky a zasadíme do každé jednu jahůdku. Nakonec roládu ozdobíme nastrouhanou čokoládou. TIP 1: Pokud se na okraj plechu dostane trocha těsta, určitě ho před pečením pečlivě setřeme. Jinak by se těsto připeklo a těžko bychom ho potom odstraňovali. TIP 2: Čokoládu velmi dobře nastrouháme, když ji nejdřív dáme nejméně na 15 minut do mrazničky. Zůstane pěkně tuhá a určitě nebude mazlavá!

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!