Staňte se našimi fanoušky na:

babiččin tažený štrúdlík

Autor receptu: svatava.adamova (85 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

408g hladké mouky vlažná voda (asi 125 ml) špetka soli 2 lžíce másla 1 vejce 1. náplň 2 lžíce másla 1 hrnek strouhanky 2 lžíce cukru skořice cukr jablka 2. náplň mleté ořechy rozinky skořice cukr jablka Na vál nebo do mísy nasypeme prosátou hladkou mouku. Uděláme v ní ďolík, do kterého vyklepneme vajíčko a přidáme osolenou vlažnou vodu. A začneme míchat, hníst, hňácat až je těsto jemné. Těstu také dopřejeme nějaké ty kalorie ve formě másla, pořádně ho s ním prohněteme. Když je těsto krásně vláčné, vytvarujeme z něj bochánek, který přikryjeme nahřátou miskou a necháme 15 minut odpočinout. Na pracovní desku položíme čistou utěrku, kterou jen zlehka poprášíme hladkou moukou. Těsto rozdělíme na dvě části (možná můžete i na tři, protože já z něj měla dva opravdu dlouhé štrúdly, které jsem musela tvarovat do písmena J, aby se na plech vešly). Tak nebo tak, těsto si válečkem trochu předválíme, tedy aspoň tak, jak to jde. A teď jdeme pracovat rukama. Budeme tahat, vytahovat a táhnout těsto tak, abychom přes těsto pěkně viděli vzorek naší utěrky (já táhla těsto na takovém tom utěrkovém kalendáři a táhla jsem tak dlouho, až jsem rozeznala číslice v kalendáři - a asi stačí trošku méně...). To tahání chvilku zabere, ale není to tak těžké, jak se zdá. Pravda, druhý štrúdl jsem měla vytahaný rychleji a už se těším, až budu dělat další. Přišel čas štrúdly naplnit. Většinou se nemohu rozhodnout, na co mám větší chuť, tak každý závin naplním trochu jinak. Jeden plát těsta posypu zkaramelizovanou strouhankou (na rozehřátou pánev dáme máslo, po chvilce přisypeme strouhanku a cukr a mícháme dlouho, než strouhanka krásně zezlátne). Je fakt dobré dávat pod jablka něco sypké, aby šťáva z jablek pak neprotekla těstem a nezůstala vniveč na plechu. Nyní nastrouháme jablka, rovnoměrně je rozvrstvíme na strouhanku, posypeme cukrem a skořicí dle chuti a opatrně zavineme. Závin potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Druhý plát těsta jsem posypala pomletými vlašskými ořechy, na ně jsem dala jablka, rozinky, cukr a skořici. Štrúdl jsem zarolovala, opět potřela rozkvedlaným vajíčkem. Takto připravené putují štrúdly do vyhřáté trouby. Na 180 se pečou asi 35 minut to křupavého zezlátnutí.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

sari |7. února 2014
:-) Odpovědět
bmiska88|26. listopadu 2013
skvělé Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!