Staňte se našimi fanoušky na:

Babiččiny perníčky

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KOZOJÍDSKÉ 4 žloutky a 1 celé vejce utřeme s kilem mletého cukru, pak přidáme 1/2 l mléka, žlutý breton, 40g spěšné soli a přisypáváme podle potřeby hladkou mouku, asi 2kg a zamísíme husté těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne odpočinout. Potom těsto ještě s moukou trochu vyhněteme a na pomoučeném vále vyválíme a vykrájíme různé tvary. Klademe na vymaštěný a pomoučený plech, pečeme při mírné teplotě. Upečený perník potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem obarveným červeným bretonem, až zaschne zdobíme bílkovou polevou. Poleva: 1 malá štamprle bílku, 10 dkg prosátého cukru, kyselina citronová - vyšlehat. MEDOVÉ 56dkg krystalového cukru ušleháme se 4 vejci. Do ušlehané pěny přidáme 3 lžíce anýzu, lžičku nového koření, 3ks hřebíčku, lžičku skořice, 1 hvězdičku badyánu. Dál přidáme 3 lžíce vlažného medu, 3 lžíce kakaa a 56dkg hladké tmavé mouky. Těsto vyhněteme na bochánek a necháme 2 dny (ale můžeme i déle) odpočinout. Bochánek rozdělíme na 4 díly a do každého zahněteme lžičku sody, vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Upečené potíráme rozšlehaným vejcem. RUMOVÉ 1kg hladké mouky, 350g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 25g jedlé sody, sáček perníkového koření (např. Kotányi), 5 vajec, 12 lžic tekutého medu, 5 lžic rozměklého másla, 50ml rumu Smícháme na vále všechny sypké přísady, přilijeme do důlku rozšlehaná vejce, přidáme rozměklé máslo, med, rum a všechno rukama zpracujeme. Vyhnětené vláčné těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce 2-3 dny odpočinout. Pak rozválíme na tloušťku 3-4 mm, upečené vykrájené tvary potíráme mírně zchladlé po vyndání z trouby rozšlehaným celým vejcem (až spadne pěna). Kousky můžeme zdobit bílkovou polevou. S OLEJEM 4 vejce, 50ml oleje, 50g tekutého medu, 200g moučkového cukru, 600g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, sáček perníkového koření Vejce ušleháme s olejem, přidáme med a postupně přidáváme směs sypkých přísad (t.j. mouky s cukrem, sodou a kořením). Vypracujeme vláčné těsto a necháme je v chladu odpočinout. Perníčky potíráme hned po upečení rozšlehaným celým vejcem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!