Staňte se našimi fanoušky na:

Blodpudding - švédská specialita

Autor receptu: Maty (520 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

Mezi typické švédské jídlo patří krvavý puding nebo-li blodpudding. Blodpudding se připravuje z vepřové krve, mléka, žitné mouky, špeku, sirupu, cibule a okořeněné je novým kořením a majoránkou - všechno smíchat, dát tolik aby vzniklo tuhé těsto (přesné složení receptu se ovšem liší mezi různými geografickými oblastmi). Vzniklé těsto se nalije do forem a peče se v troubě ve vodní lázni. Blodpudding se nakrájí na plátky a smaží se buď jenom na másle nebo se vaří v mléce. Nejčastější přílohou jsou brusinky a dokřupava osmažená slanina. Může se také podávat s bramborovými plackami, vařeným bramborem nebo zelím . Forma přílohy se většinou liší geograficky a podle místních tradic. Na naše podmínky se tento pokrm dá přirovnat k prejtu nebo jelitu bez krup. Ve Švédsku se prodává už jako hotový výrobek. U nás se kdysi prodávala konzerva "Krevní tučnice" (později přejmenovaná na "Krevní pochoutku"), to bylo velice podobné blodpuddingu, jen obsah nebyl tak tuhý (ale to by se dalo zahustit). Náš syn improvizoval a svoji porci blodpuddingu osmažil na sádle a potřel meruňkovým džemem, ovšem on si v marketu koupil ten hotový.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Dědeček Hříbeček |7. května 2014
Přemýšlím o tom, že bych mohl zkusit udělat. Takže ono asi záleží především na "hustotě" krve, od toho se odvíjí přidávání dalších surovin. Pokud jsem to správně pochopil. No jo, Krevní tučnice - asi půlkilová konzerva stála 3 koruny. :-) Odpovědět
Maty |6. května 2014
PARDON: ingredience jsou VPRAVO od receptu. Odpovědět
Maty |6. května 2014
Přesný postup vám nedá nikdo, každý dělá podle své zvyklosti a chuti. Základní ingredience jsou uvedeny vlevo od receptu. Trochu jsem upravil recept, aby byl jasnější, líp už to nedokážu :-). Uvedli jsme tento recept spíš jako zajímavost co se kde konzumuje. Nám se vcelku povedl, sice nebyl úplně stejný jako kupovaný, ale jíst se to dalo (i když manželka krev zrovna nemusí), ochutili jsme podle svého, víceméně přizpůspbili na české poměry. Řídili jsme se tím švédským základem. Odpovědět
david.kruml.1 |5. května 2014
tak nějak mi tady chybí postup jak mám to těsto připravit!!! Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!