Staňte se našimi fanoušky na:

Cheesecake s karamelem a griliáší

Autor receptu: svatava.adamova (85 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Základ (křehké těsto): 60g másla 50g moučkového cukru 1 žloutek špetku soli 125g hladké mouky lžíci studené vody Krém: 450 g nesolené ricotty 80 g cukru krupice 3 vejce 40ml smetany ke šlehání 10 g hladké mouky 2 lžičky citronového extraktu Karamelová poleva: 30g másla 80g cukru krupice 50 ml smetany ke šlehání Griliáš 2-3 lžíce celých mandlí 5 lžic krupicového cukru Základ Troubu předehřejeme na 180°C. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Většina receptů na cheesecake uvádí, že základem jsou rozdrcené sušenky s máslem. Mě tento základ moc nebaví - drolí se a ne všechny sušenky jsou na tento účel vhodné. Proto raději používám stejné těsto, jako u páje. Suroviny na základ spolu rychle promícháme, necháme vychladit a vyválíme kruh, kterým vyložíme otevírací formu o průměru 20 centimetrů. Osvědčilo se mi křehké těsto válet na naolejované podložce naolejovaným plastovým válečkem. Těsto přitiskneme na kraje formy, několikrát propíchneme vidličkou a necháme na 8 minut zapéct. Krém z ricotty Mezitím připravíme krém. Nejdřív v míse umícháme ricottu s cukrem, přimícháme mouku a citronový extrakt a poté postupně po jednom zamícháváme vejce. Pokud používáme k míchání mixér, zapneme ho pouze na malé obrátky - do hmoty by se nemělo dostat moc vzduchu, jinak by v upečeném cheesecaku bylo moc bublinek. Hotový krém nalijeme na předpečený základ. Formou bouchneme o stůl, aby z něj unikly bublinky. Na dno předehřáté trouby dáme hrnec s horkou vodou. Na mřížku nad hrnec dáme formu s dortem. Prvních 15 minut pečeme na na 180°C, poté pečeme 35 minut na 125°C. Cheesecake je hotový, když se prostředek po zaťukání na formu ještě lehce třese. Tento moučník se opravdu nepeče dozlatova, to by z něj byl sucháč a to nechceme. Necháme ho vychladit - ideálně přes noc a ráno dozdobíme. Mandlová griliáš Připravíme si vysoký kastrůlek s tlustým dnem. Dáme do něj celé neloupané mandle a zasypeme je cukrem. Mícháme než se cukr rozpustí a pěkně zhnědne. Pozor na popáleniny, směs je opravdu moc horká! Vylijeme ji na kus alobalu a necháme vychladnout. Ztvrdlý karamel s mandlemi roztlučeme paličkou na maso, nebo šoupneme do foodprocessoru a zlehka rozmixujeme. Karamelová poleva Do kastrůlku dáme máslo a cukr a za stálého míchání dřevěnou nebo silikonovou vařečkou rozpustíme a mícháme do hladka. Až karamel zhnědne, nalijeme do něj smetanu a rychle mícháme až vznikne hladký krém. Kompletace Na vychladlý cheesecake naneseme ještě vlahý karamelový krém. Pokud máte rádi intenzivní karamelovou chuť, posypte celý cheesecake ještě připravenou mandlovou griliáší, nechte dortík vychladit a pak hurá do degustace.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Georgina |5. prosince 2013
ukládám a vyzkouším Odpovědět
Georgina |5. prosince 2013
pěkný Odpovědět
bmiska88|26. listopadu 2013
supr Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!