Staňte se našimi fanoušky na:

Chléb z žitné mouky

Autor receptu: miuka (33 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
Nízkokalorické
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
8× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Postup: Do mísy a nasucho zamícháme: - 3 hrnky žitné mouky, 1-2 lžičky sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, 1 lžičku drceného kmínu. Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka ... Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, raději hustší, lépe se s ním pak dál pracuje) - přikrejeme utěrkou. Necháme 8 - 12 hod. kynout Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku 2 - 4 cm tlustou. Necháme 15min. odpočívat Těsto přeložíme na třetiny "zvrchu a zespodu" a na třetiny "zleva a zprava" Necháme 30min. zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30 min., ale to už zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou. Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase něčím nahoru posypat (slunečnicová/dýňová/lněná semínka). Pečeme 30min. při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 min. Vypadá to zdlouhavě, ale je to celkem rychlé, když nepočítám dobu kynutí.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Polda |21. března 2014
ukládám Odpovědět
Michi |19. května 2013
like Odpovědět
maruskaji |19. května 2013
Vyzkousim. Odpovědět
Skria|29. května 2013
Pěkný :) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!