Staňte se našimi fanoušky na:

Čokoholický zmrzlinový dort

Autor receptu: IvankaMaminka (372 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Pozn.: Přesné ingredience na výrobu čokoládového piškotu jsou zmíněny v samotném textu (nejsou uvedeny ve výchozích ingrediencích). Vyložte dno a strany dortové formy o průměru 23 cm papírem na pečení. Papír by měl přesahovat 2 cm přes okraj. Nakrájejte čokoládový piškot vodorovně na tři pláty. Do připravené formy položte první plát a pokryjte ho vrstvou čokoládové zmrzliny vysokou 2,5 cm. Položte navrch další plát a lehce stlačte. Pokryjte ho vrstvou vanilkové zmrzliny vysokou 2,5 cm a položte navrch poslední plát Pokryjte vrstvou čokoládové zmrzliny vysokou 2,5 cm a povrch uhlaďte. Dejte přes noc zmrazit. V nádobě s dvojitým dnem nechte na mírném plameni pozvolna rozpustit čokoládu. Z papíru na pečení vystřihněte pruh dlouhý tak, abyste ho mohli ovinout kolem dortové formy, jeho konce překrýt a aby přečníval kousek nad okraj dortu. Vyndejte dort z lednice a opatrně ho vyndejte z formy. Přeneste na dortový podnos. Rozetřete rozpuštěnou čokoládu na pruh pečicího papíru a nechte chvilku vychladnout, aniž by čokoláda ztuhla. Vezměte papír opatrně do rukou a přitiskněte ho čokoládovou stranou kolem dokola dortu. Nechte čokoládu zcela ztuhnout a pak teprve opatrně odstraňte papír. Ozdobte vršek dortu kopečky zbylé vanilkové a čokoládové zmrzliny. Dejte do mrazničky ještě alespoň na 1 hodinu, dříve než budete podávat. Čokoládový piškot: Předehřejte troubu na 180 °C (plynová trouba stupeň 4). Vymažte máslem a vysypte moukou dortovou formu o průměrů 23 cm. V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte na mírném ohni hořkou čokoládu (350 g, nahrubo nasekanou). Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku (300 g), hořké kakao (50 g), prášek do pečiva (2 lžičky), jedlou sodu (1/2 lžičky) a sůl (špetka). V jiné velké míse ušlehejte ručním mixérem, nastaveným na střední rychlost, máslo (90 g) a pískový cukr (250 g) do krémova. Postupně přidávejte vejce (4 kusy) a vždy dobře ušlehejte. Nízkou rychlostí postupně všlehejte suché přísady střídavě s čokoládou, mlékem (125 ml) a sezamovým olejem (2 lžičky). Přendejte těsto do připravené formy. Pečte cca 50-60 minut. Pro kontrolu píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být suchá. Nechte piškot 10 minut chladnout ve formě, odložené na drátěnou mřížku. Uvolněte okraje formy a odstraňte je. Nechte zcela vychladnout.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Teris19 |25. řijna 2013
krásné Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!