Staňte se našimi fanoušky na:

Čokoládovokaramelový pohár

Autor receptu: Olina.olga (333 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Pozn.: Přesné ingredience na výrobu sirupu, karamelové omáčky, vytvoření pohárů, poloviční dávky čokoládového krému a čokoládových hoblinek jsou zmíněny v samotném textu (nejsou uvedeny ve výchozích ingrediencích). Piškot: Předehřejte troubu na 180 °C (plynová trouba stupeň 4). Vyložte čtvercovou formu 23 x 23 cm papírem na pečení. Rozpusťte čokoládu v nádobě s dvojitým dnem na mírném plameni. Odstavte a nechte vychladnout. Ve velké míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V jiné velké míse ušlehejte ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, máslo a cukr do krémova. Postupně přidávejte vejce a vždy dobře ušlehejte. Nízkou rychlostí postupně vešlehejte suché přísady střídavě s čokoládou, mlékem a olejem. Přendejte těsto do připravené formy. Pečte cca 50-60 minut. Pro kontrolu píchněte do středu těsta špejlí, po vytažení by měla být suchá. Nechte piškot 10 minut chladnout ve formě, položené na drátěnou mřížku. Opatrně odstraňte papír na pečení a nechte zcela vychladnout. Nakrájejte piškot na kostky o straně 2,5 cm. Sirup: V kastrolku se silným dnem svařte na středním plameni cukr krystal (200 g) a vodu (500 ml). Vařte prudce asi 5 minut. Odstavte a vmíchejte čokoládový likér. Karamelová omáčka: Dejte cukr krystal (200 g)s vodou (125 ml) do kastrolku se silným dnem a na středním plameni přiveďte k varu. Průběžně stírejte ze stěn krystalky cukru, které se zde mohou tvořit, pomocí čistého navlhčeného štětečku na potírání těsta. Když začne cukr prudce bublat, zmírněte oheň a nechte jen mírně vařit, až začne cukr karamelizovat a zbarvovat se dozlatova. Odstavte ihned z ohně a ponořte kastrolek dnem do velké mísy do poloviny naplněné studenou vodou. Vyndejte z vody a opatrně vlijte smetanu ke šlehání (250 ml), z níž jste předtím nechali stranou 1/4 hrnku (60 ml) a smíchali s kukuřičným škrobem (1 lžička). Vraťte na oheň a přiveďte směs k varu. Vlijte kukuřičný škrob (1 lžička) rozmíchaný ve smetaně a šlehejte, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat. Odstavte a vmíchejte čerstvou citronovou šťávu (1 lžíce). Zakryjte a nechte zcela vychladnout. Jak vytvořit poháry: Připravte si 6 skleněných misek nebo pohárů a pokryjte dno kostkami piškotu. Navrch nalijte tolik srupu, aby se piškot nasákl. Pokryjte několika plátky hrušek (4 oloupané zralé hrušky, zbavené jadřince a nakrájené podélně na plátky) a polijte částí karamelové omáčky. Zakryjte jednou třetinou čokoládového krému. Pokračujte dále s vrstvením: piškotové kostky, sirup, hrušky, čokoládový krém a karamelová omáčka až do výšky 5 mm od okraje misek nebo pohárů. Ozdobte šlehačkou (500 ml) a čokoládovými hoblinkami. Zakryjte a před podáváním nechte 30 minut chladit. Poloviční dávka čokoládového krému: Dejte najemno nasekanou hořkou čokoládu (150 g) do velké mísy a ponechte stranou. Ručním mixérem, nastaveným na vysokou rychlost, šlehejte žloutky (6 kusů) s jednou třetinou cukru krystal (150 g z toho 1/3) doběla, až získají krémovou konzistenci. Nízkou rychlostí vešlehejte hladkou mouku (50 g). Dejte zbývající cukr a mléko (500 ml) do kastrolku na střední plamen a přiveďte k varu. Nalijte pozvolna horkou mléčnou směs na vaječnou směs a přitom nezapomeňte stále promíchávat. Směs nalijte zpět do kastrolku a na mírném ohni nechte pobublávat 2 minuty. Směs nalijte na čokoládu. Promíchávejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Zakryjte a nechte vychladnout. Čokoládové hoblinky: V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte na mírném ohni čokoládu (300 g hořké, mléčné nebo bílé strouhané). Odstavte z ohně. Dejte pozor, abyste nestříkli či přímo nenalili na čokoládu žádnou vodu.Nalijte čokoládu na mramorovou desku a rychle ji plochým cukrářským nožem roztírejte rovnoměrně po desce co nejvíce dotenka (můžete použít i cukrářskou špachtli připomínající zednickou lžíci). Nechte čokoládu zcela ztuhnout. Cukrářskou škrabkou nebo špachtlí začněte v 45° úhlu seškrabávat hobliny čokolády směrem od sebe. Budou se vám natáčet nahoru na škrabku. Začněte u horní části ztuhlé vylité čokolády, asi 2,5 cm od okraje. Postupně sestupujte dolů ke spodnímu okraji. Vyzkoušejte různé variace hoblin v závislosti na úhlu nasazení škrabky, délce tahu škrabkou a kroutivém pohybu škrabkou, tak jak ji posunujete kupředu. Experimentujte, dokud nebudete s výsledkem spokojeni. Až spotřebujete většinu čokolády, můžete zbytek seškrábnout, znovu rozpustit, nalít na desku a ztuhlou opět tvarovat do hoblin. To lze opakovat, dokud nespotřebujete všechnu čokoládu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Teris19 |25. řijna 2013
krásné Odpovědět
wieruska |31. července 2013
dobré Odpovědět
uuu|12. května 2013
mňam Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!