Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí tofu Bio

Autor receptu: Alpenrose (509 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Nejprve si den předem připravte boby. Nasypte je do hrnce a zalijte vodou aspoň 2cm nad boby. Přikryjte a nechte přes noc měknout. Druhý den slijte vodu a připravte si 1,5 litru čisté vody, tu na boby nalijte a rozmixujte na hladkou kaši. Dejte na sporák a zalijte 5 l vroucí vody, nechte chvíli vařit. Skoro hned se vytvoří na povrchu poměrně hutná pěna a tu seberte. Směs dejte ze sporáku a nechte 10 minut stát. Hrnec dejte znovu na sporák a přiveďte k varu. Mezitím si připravte hrnec s cedníkem, do něj vyložte plátýnko nebo monofil a horkou hmotu přelijte přes látku. Tím získáte 2 základy - sójové mléko a okaru - sójovou drť, kterou pečlivě vyždímejte, aby byla co nejsušší a získali tak co nejvíce sójového mléka. Hrnec se sójovým mlékem vraťte na sporák a povařte s 300ml studené vody, balsamico octa a citronové šťávy. Směs nalijte do mléka asi na 2x až 3x. Jemně míchejte a nakonec sundejte ze sporáku. Mléko ustalte a nechte stát asi 5 minut. Po pěti minutách uvidíte jasně vysířenou sójovu bílkovinu a čistou vodu. Vlevo v hrnci zasířené mléko, na kterém se vysrážela voda a vpravo okara. Znovu přelijte přes cedník, tentokrát už definitivně. Zbavte tuhou část vody, nechte v plátýnku a cca hodinu lisujte. Pokud máte lis na tvaroh, tak v něm - pokud ne, stačí cedník něčím zatížit. Lisujte minimálně 20 minut, lepší je celou hodinu (hmota bude mít lepší strukturu). Po hodině můžete hotové tofu vyndat a nakrájet na plátky nebo nudličky a použít jako produkt pro následné vaření. Tofu se hodí do salátů jako náhražka masa, je možné ho použít i nasladko, třeba s džemem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!