Staňte se našimi fanoušky na:

Dortová a sušenková "lízátka" - bio

Autor receptu: Alpenrose (509 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

CAKE POPS - dortová lízátka 1 dortový korpus, rum nebo tresť (sirup), máslový krém (máslo), čokoláda, potahová hmota Dortový korpus rozdrobíme najemno a pokapeme rumem (nebo sirupem dle chuti), přidáme marmeládu podle chuti a přidáme máslový krém (nechce-li se nám ho dělat stačí změklé máslo). Všechno pořádně propracujeme. Vzniklá hmota by neměla být drobivá, ale ani řídká, vytvarujeme z ní na zkoušku kouli - měla by držet tvar. Z hmoty odebíráme lžící kousky a každý v rukou důkladně umačkáme a pak vytvarujeme vajíčko. K lepšímu dotvarování použijeme opět lžíci. Pokud chceme menší vajíčka, použijeme formičky na ořechy: Do formičky dáme více hmoty, než je potřeba, přiklopíme na to druhou formičku a pořádně je k sobě přitlačíme, přebytečnou hmotu odstraníme. Naplněné formičky dáme do ledničky ztuhnout a pak vajíčka z formiček vyndáme. Lžíce využijeme jako stojánky na vajíčka. Položíme je na talířek a dáme do lednice ztuhnout. Ve vyšším hrnečku rozpustíme speciální "čokoládu" Candy Melts ( je lepší, než klasická čokoláda) nebo čokoládovou polevu, namočíme konec špejle, tu zapíchneme asi do poloviny ztuhlého vajíčka a necháme znovu ztuhnout. Čokoláda na špejli slouží jako lepidlo, aby vajíčko po špejli neklouzalo. Připravené lízátko ponoříme do rozpuštěné čokolády a pomalu jím otáčíme, aby ho čokoláda úplně pokryla. Lízátko z čokoládové lázně vyjmeme, opatrně ho dáme špejlí dolů a necháme okapat přebytečnou čokoládu. Lízátko zapíchneme např. do polystyrenu a necháme čokoládu zatuhnout v lednici. Pokud chceme vajíčka barevná, stačí bílou čokoládu obarvit potravinářskými barvami. Pak už jen vajíčka dozdobíme, na to je dobrá rozehřátá čokoláda (různě barevná) nebo potahovací hmota (Fondant, SmartFlex), obarvíme ji potravinářskými barvami a uděláme z ní malé ozdoby, ty přilepíme na vajíčka troškou vody. SUŠENKOVÁ "LÍZÁTKA" 250 g máslo-bio, 250 g krupicového cukru, asi 4 žloutky, 450 g polohrubé mouky, 100 g kvalitní hořké čokolády - Na ozdobení: 1 bio bílek, 2 lžíce moučkového cukru, strouhaný barevný kokos Máslo s cukrem a žloutky šleháme tak dlouho, dokud směs nezesvětlá, asi 2 minuty. Potom postupně přidáváme mouku a ručně vypracujeme tvárné těsto. Nakreslíme si na "papundekl" libovolné velikonoční motivy (vejce, zajíčky, kuřátka ap.), a pečlivě je vystříháme. Použijeme je jako šablonu na těsto. Z těsta vyválíme placku a podle šablon z ní vyřezáme příslušné tvary. Přendáme je na plech a pečeme asi 30 minut na 150°C. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Čokoládou spojíme k sobě vždy dva stejné upečené tvary a vložíme mezi ně nanukové dřívko. NA OZDOBU: Na polevu prošleháme bílek s cukrem, sušenková lízátka polevou potřeme a hned posypeme barevným kokosem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

můra|12. května 2015
1++- mám na to ty tvořítka z tescomy,ale nepoužila jsem je ještě vůbec,dělám to rukama Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!