Staňte se našimi fanoušky na:

Hotcross buns

Autor receptu: šanela (51 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(1 hlas)
Ohodnotit recept
78× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

všechny výše uvedené ingredience jsou na základní těsto, dále potřebujeme 50g hladké mouky a pár lžic vody na těsto na kříže a 2 vrchovaté lžíce cukru a 2 lžíce vody na sirup na potření. Z koření je nejdůležitější skořice (1 lžička), nové koření (mleté cca 1-2 kuličky) a muškátový oříšek (špetička). Dále je možno použít hřebíček (namletý 1-2 ks),po špetce mletého koriandru a cayenského pepře a 1/3 lžičky mletého zázvoru. Pokud Vám některé z dalších chybí nebo Vám je proti srsti dávat do sladkého pečiva cayenský pepř, můžete vynechat. Do 150 ml vlažné vody rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru, promícháme a necháme stát. Do mouky přídáme sůl (špetku) a cukr, promícháme a přidáme koření. Pokud nemáme vše v mletém stavu, dáme vše do hmoždíře, rozdrtíme a promícháme. Dále do mouky přidáme rozinky (já použila půl na půl s brusinkami) a kandovanou citrusovou kůru. Tu je lepší namočit předem alespoň na hodinu do vody (nebo rumu) a pak nechat okapat. Moučnou směs promícháme a uděláme do ní důlek. V hrnku si rozpustíme 50g másla a přilijeme do něj 40ml mléka. Tato směs by měla být vlažná. Až se na kvásku udělá "pivní čepice", vlijeme ho do důlku v mouce, přidáme máslo s mlékem a rozšlehané vajíčko. Vše prohněteme a uděláme si těsto. V případě nutnosti přidáme pár kapek mléka (nemělo by to být víc jak 15ml). Těsto překryjeme uděrkou a necháme hodinu kynout. Mělo by zdvojnásobit objem. Poté ho prohněteme na původní velikost a rozdělíme na 12 dílků, ze kterých tvarujeme bochánky. V misce smícháme 50 g mouky s trochou vody a uděláme nelepivé těsto, které rozdělíme na 12 dílečků. Z každého uválíme dva tenké provázky. Každý bochánek nakrojíme do kříže a ovážeme provázky. Až jsou všechny bochánky připravené, necháme je ještě asi 10 minut kynout a mezitím si rozpálíme troubu na 220°C. Bochánky pečeme asi 15 minut, 5 minut před koncem pečení si v rendlíku svaříme 2 lžíce cukru a 2 lžíce vody na sirup. Jakmile bochánky vytáhneme trouby, potřeme je sirupem a chvíli necháme zaschnout.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

annie |16. června 2013
hezké Odpovědět
Mona22 |2. června 2013
zkusím :) Odpovědět
sarka.tuslova |31. května 2013
Vyzkouším :o) Odpovědět
honzíček |27. května 2013
zajímavé Odpovědět
FOTOrecepty |15. května 2013
Moc zajímavé, doporučuji. Odpovědět
meinita |9. května 2013
vypadá to nádherně :-) Odpovědět
E.Va. |8. května 2013
chuťově mi to připomíná trdelníky, tak možná příště vyzkouším nějakou trdelníkovou variantu (třeba skořicový cukr místo sirupu) Odpovědět
PetaDomca |6. května 2013
užasné Odpovědět
E.Va. |6. května 2013
jdu na to, doufám, že se povedou, i když nemám citronovou kůru Odpovědět
šanela |5. května 2013
určitě zkuste, nemají chybu a nejsou až tak složité :-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!