Staňte se našimi fanoušky na:

Hovězí speciality tety Běty

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

STEAKY 800g hovězí svíčkové, 8 plátků slaniny, drcený barevný pepř, 60ml rostlinného oleje, 1/2 červené papriky, sůl, 1 šalotka, 2 stroužky česneku 1 lžička kaparů, 2 lžičky nakládaného zeleného pepře, 1/2 svazku petrželky, 150g másla Maso odblaníme a nakrájíme na 8 stejně velkých steaků. Osušíme a jen lehce naklepeme klouby ruky. Po obvodu je obalíme plátky slaniny a převážeme provázkem. Osolíme, opepříme, zakapeme trochou oleje a necháme na chladném místě odležet. Papriku bez jádřince, oloupanou šalotku a česnek nakrájíme na maličké kousky. Kapary a nakládaný pepř nasekáme nahrubo, lístky petrželky najemno. Vše dáme do mísy, přidáme změklé máslo, dosolíme a promícháme. Máslo položíme na alobal a stočíme do válečku, necháme v chladu ztuhnout. V pánvi rozpálíme zbytek oleje a steaky zprudka po obou stranách opečeme. Pak teplotu snížíme a dopékáme ještě asi 4 minuty. Steak můžeme připravit i na grilu. Podáváme s grilovanou kukuřicí, bylinkovým máslem a rozpečenými rajčátky nebo i s bramborou v alobalu. SE ZELENINOU 1 kg hovězí pečeně, 300ml hovězího bujónu, 300ml červeného vína, 40ml brandy, 2 cibule, 2 bobkové listy, 1 mrkev, 2 větvičky trymiánu, sůl, mletý pepř, olej, lžíce tuku Maso odblaníme, svážeme provázkem a dáme do mísy. Hovězí vývar promícháme s vínem a brandy, přidáme bobkový list a tymián. Směs nalijeme na maso a necháme v chladu min 6 hodin marinovat. Maso vyndáme, osušíme a lehce osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran na oleji. Přendáme ho do pekáče, ve výpeku orestujeme najemno nakrájenou cibuli a mrkev. Přidáme ji k masu, podlijeme nálevem z marinování a přiklopíme. Dusíme asi 2,5 hodiny, během dušení maso obracíme a přeléváme. Pak vyndáme a necháme v teple, šťávu přecedíme a přivedeme k varu, lehce ji zredukujeme a zjemníme tukem. Hotové dušené maso nakrájíme na plátky a obložíme dušenou zeleninou a vařenými bramborami. VORAŘSKÝ GULÁŠ 250g předního hovězího, sůl, 2 velké cibule, 250g vepřového boku, 4 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, lžička kmínu, drcený pepř, 1/2kg brambor, 3 chilli papričky, 3 stroužky česneku, lžíce majoránky, 1 jarní cibulka Hovězí maso a vepřový bok opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Oloupané cibule nakrájíme najemno a zpěníme je na oleji, pak přidáme maso a orestujeme ze všech stran. Opečené maso zalijeme asi 150ml vody, přiklopíme a dusíme cca 30 minut do poloměkka. Šťávu z masa vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, přidáme kmín a podle chuti osolíme a opepříme. Orestujeme a zase zalijeme vodou a přivedeme k varu. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, chilli papričky bez semínek nakrájíme nadrobno. Obojí přidáme do guláše a vaříme doměkka, nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Hotový guláš posypeme nasekanou jarní cibulkou, jako příloha se hodí chléb.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!