Staňte se našimi fanoušky na:

Jasmínová curry rýže s uzeným tempehem a zeleninou na kokosovém mléku

Autor receptu: Trrri (51 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 30 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
Veganské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Dva hrnky kari rýže propláchněte, přidejte sůl, kari koření, zalijte třemi hrnky vody, přikryjte pokličkou, dejte na oheň a když se začne rýže vařit, tak ztlumte na minimum (já dávám ještě půl nejmenšího plamínku "mimo hrnec") a vařte, dokud se voda nevyvaří. Přitom neodklápějte poklici, může se stát, že už tam pak nezůstane tolik vody a páry, aby se rýže dovařila a ta se začne připalovat. Rýže se takhle nemusí míchat, než se uvaří, tak to trvá tak 10 min. Pokud během té doby nevydržíte a odklopíte ji, přilila bych potom trochu vařící vody a zamíchala a pak dávala pozor. :) (Anebo prostě vařte rýži podle návodu :-)) Myslím, že můžete použít i jakoukoliv jinou rýži dle chuti. :) Na pánev dejte olivový olej, rozmarýn (já ho mám v oleji už naložený) a až se rozpálí, tak přidejte nakrájený a propláchnutý pórek, nakrájené rajče, papriku, přidáme sušené kokosové mléko dle chuti a množství potřebné omáčky (já tam dala hranolek tak 2x4x3 cm). Přidáme lžíci tamarindové omáčky, posypeme trochou sušeného zeleninového bujonu a pomalu dusíme, dokud se kokosové mléko nerozpustí s tamarindem a dokud se to všechno nepovaří v takovou mňamkózní omáčku. Tamarind je docela kyselá záležitost, takže jsem přidala dle chuti asi lžíci agávového sirupu. Uzený tempeh jsem nakrájela na kostičky, dala do hrnce na napařovák a napařila. Dobrou chuť! Pro jistotu posílám ještě odkazy na to, co je tempeh http://cs.wikipedia.org/wiki/Tempeh A pro extra zkoušeče ještě návod na jeho vlastní výrobu, což jsem ještě nezkoušela. :-) http://www.merc.cz/tempeh/ Tempeh mi na první pokus vůbec nechutnal, koupila jsem kdysi ten marinovaný. Ale protože ho ostatní lidi zbožňujou, tak jsem tomu chtěla dát další pokus. Musím říct, že z uzeného tempehu jsem nadšená, je výborný na chuť, konzistenci i vůni. Možná dám další pokus i tomu marinovanému, jestli se mi nezměnily chutě. :) Také se dá koupit neochucený tempeh a pak se dá naložit do jakéhokoliv koření jako maso. Tamarindovou omáčku kupuju v obchodě s indickým a pakistánským jídlem, v Praze v Lipanské ulici. http://www.shalamar.eu/ Další obchod, kde by ho mohli mít je v tržnici Sapa na Praze 4. Tamarind neboli Tamaryšek, kyselé datle, indické datle má silně sladkokyselou chuť podobnou sušeným švestkám nebo povidlům. Luskovité plody tamarindy jsou dlouhé 15-20 cm centimetrů a dva centimetry široké. Lusky obsahují čtyři až dvanáct jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření. Dřeň má silně sladkokyselou chuť a má vysokou cukernatost (až 35 %). Tamarindová pasta se hodí se k přípravě speciálních kořeněných omáček a také osvěžujících nápojů (vzhledem k obsahu kyselin působí lehce projímavě), na přípravu čatní a do rýžových a zeleninových pokrmů. http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/tamarind/tamarind-popis.htm

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!