Staňte se našimi fanoušky na:

Kuřecí Jambalaya a Paella

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • olej
  • sůl
  • vývar
  • koření (dle rozpisu)
  • fazole
  • klobása
  • kuřecí maso
  • uzené maso
  • rýže
  • zelenina (dle rozpisu)

Pracovní postup:

  1. LOUISIANSKÁ JAMBALAYA: 300g rýže, 4 rajčata, 1 velká cibule, 6 stroužků česneku, po 1/2 žluté a červené paprice, 1 chilli paprička, 2 stonky řapíkatého celeru, 400g kuřecího a 200g vařeného uzeného masa, 200g klobásy, 2 lžíce oleje, sůl, ml. černý pepř, 2 bobkové listy, lžíce lístků tymiánu, 700ml vývaru - Rýži namočíme asi na 20 minut do studené vody, pak ji propláchneme a necháme okapat. Rajčata omyjeme, nařízneme do kříže, spaříme a slupku stáhneme. Měkký střed se semínky vyřízneme a dužinu nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli nasekáme nahrubo, česnek a celer nakrájíme na plátky, papriky (bez jádřince) na proužky a chilli papričku (bez semínek) nasekáme nadrobno. Nakrájíme maso a uzeninu, na oleji prudce opečeme kuřecí maso a osolíme, přidáme uzené a klobásku, orestujeme a odstavíme. V kastrolu se silným dnem rozpálíme zbytek oleje a cibuli, papriky a celer na něm krátce osmahneme. Přimícháme česnek, chilli papričku, rajčata maso a uzeninu, podle chuti osolíme a opepříme, pak přidáme i bobkový list a tymián. Nakonec přisypeme rýži, promícháme, zalijeme vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Přiklopíme a 2-3 minuty dusíme. Pak ještě dusíme v troubě 15 minut při 200°C, doměkka.
  2. PORTUGALSKÁ PAELLA: 4 kuřecí stehna, sůl, ml. černý pepř, 1 klobása, 4 stroužky česneku, 300g bílých steril. fazolí, 4 lžíce oleje, 250g hráškových lusků, 3 větvičky rozmarýnu, 5 rajčat, 250g rýže, 2 špetky šafránu, 1 lžička ml. sladké uzené papriky, 3/4l kuřecího vývaru - Stehna rozkrojíme v kloubu na 2 části, osolíme a opepříme, klobásku sloupneme a nakrájíme, oloupaný česnek pokrájíme na plátky. Ve velké hlubší pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a dáme na něj maso, opékáme dozlatova asi 10 minut ze všech stran. Pak vyndáme a odložíme do tepla. Lusky šikmo překrájíme, 3 rajčata nakrájíme na kostičky a na vypečeném tuku orestujeme česnek a klobásu. Přidáme rýži a promícháme s obsahem pánve, osolíme a opepříme, přidáme šafrán a uzenou papriku. Všechno zalijeme vývarem a přivedeme k varu, pak přidáme nakrájená rajčata, hráškové lusky a scezené, okapané fazole. Zbylá rajčata nastrouháme do pánve, na rýži položíme opečená stehna a snítky rozmarýnu. Pánev zakryjeme alobalem a vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut. Během vaření nemícháme! Nakonec sundáme alobal a paellu necháme ještě asi 5 minut na plotně dojít.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!