Staňte se našimi fanoušky na:

Koblížky a štrúdly naší prababičky

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

FAŠÁNKOVÉ KOBLIHY 1/2kg hladké mouky, 1/4l mléka, 5 lžic cukru, 50g kvasnic - z teplého mléka uděláme kvásek, pak přidáme 5 žloutků, štamprli slivovice a 2 uvařené jemně nastrouhané brambory. Zaděláme hodně vláčné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Pak vyhazujeme lžičkou malé bochánky a necháme ještě trochu nakynout. Pak prsty uděláme uprostřed důlek a vhazujeme do rozpáleného oleje. Hotové pocukrujeme, do důlku dáme marmeládu nebo ušlehané bílky s cukrem. JABLKOVÉ KOBLIHY - ŠIŠKY 1/2kg hladké mouky, 1/4l mléka, 50g kvasnic a trocha cukru - uděláme kvásek, pak přidáme 2 žloutky a špetku soli, vypracujeme hladké těsto. Nesmí být ani husté ani řídké, podle toho přidáváme mouku. Až je těsto vykynuté, přidáme na kostičky pokrájená jablka a znovu přemísíme. Lžičkou namočenou ve vodě tvarujeme šišky, vhazujeme je do rozpáleného tuku a smažíme. Odkládáme na plech a po vychladnutí obalíme v moučkovém cukru s vanilkou. SÁDLOVÝ ŠTRŮDL 40dkg hladké mouky, 1,5 dl mléka, 1 žloutek, špetka soli, 25dkg sádla. Všechno zpracujeme dohromady a dáme do ledničky na 1-2 hodiny. Pak rozdělíme na 2 díly, vyválíme, posypeme strouhankou a strouhanými jablky se skořicí a cukrem. Zavineme a dáme péct, upečený potřeme máslem a pocukrujeme. TAŽENÝ ŠTRŮDL 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, špetka soli, 1 vejce, po 1 lžičce octa a oleje, doléváme vlažnou vodu. Těsto hodně vypracujeme, až se nechytá na ruce. Pak těstem několikrát práskneme o vál. Rozdělíme na 2 bochánky a zabalíme do teplé utěrky, necháme v teple 1/2 hodiny odpočívat. Potom těsto částečně rozválíme a opatrně vytahujeme i okraje na tenko na čisté utěrce, pomastíme, posypeme strouhankou, poklademe jablky, pocukrujeme a posypeme skořicí. Těsto na utěrce srolujeme a na utěrce přeneseme na pomaštěný plech. Na povrchu pomastíme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!