Staňte se našimi fanoušky na:

Lilek po francouzsku

Autor receptu: Arabela (60 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • 1/2 lžičky provensálské koření
  • sádlo, 150 g kachní
  • větší, 4 kusy lilek
  • 1/2 lžíce vegeta
  • 40 stroužků česnek

Pracovní postup:

Lilky ( baklažán) umyjeme a osušíme. Podélně je rozkrojíme a v každé polovině uděláme několik hlubších podélných zářezů. Necháme je dobrou půlhodinku otočené vyrosit, potom šťávu dobře vysušíme, bývá hořká. Dáme je do pekáče a do každého zářezu těsně vedle sebe zasuneme plátky oloupaného česneku. Lilky se snažíme nakrojit až k fialové šupce a neproříznout ji, - do hlubších zářezů se vejde více česneku. Posypeme provensálským kořením a vegetou. Pořádně je pokapeme kachním sádlem. Upečeme v předehřáté troubě při 160 C do změknutí, / je to závislé podle typu trouby a velikosti pečených lilků. Pečínku v troubě sledujeme a občas pokropíme sádlem, aby se nám lilky nepatřičně nepřipálily - a potom …mňam! Příprava je sice poněkud pracnější, chvilku trvá, než česneky nakrájíme na dílky a zasuneme je do zářezů, ale budeme za to odměněni vynikající chutí, - je to prostě báječné. Doporučená příloha : bageta, víno, menší zeleninová obloha. Přeji Vám dobrou chuť. Poznámka : Po ochutnání s kačením sádlem už nikdo ze spolustolovníků nikdy nejevil zájem o lilky s olivovým olejem, se kterým jsem pekla lilky dříve...

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

renda9 |31. července 2013
1+++ Odpovědět
Monina |13. července 2013
uloženo, vyzkouším, vypadá báječně Odpovědět
Jan |10. července 2013
1+++ Odpovědět
Márč |28. června 2013
Skvělé, Arabelko, tento způsob úpravy lilků jsem ještě nedělala, ukládám...:-))) Odpovědět
Jan |28. června 2013
pěkný recept, uložím a vyzkouším, díky. -))) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!