Staňte se našimi fanoušky na:

Ptáčci z uzlíků

Autor receptu: yuzum (768 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Z rozdrobeného droždí, lžíce krupicového cukru, dvou lžic mouky a přibližně 100ml vlažného mléka zaděláme kvásek, který necháme několik minut na teplém místě vzejít. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme rozpuštěnou a vychladlou Heru, sůl, kvásek i zbylé mléko se žloutky a ze všech surovin důkladně zpracujeme těsto. Přikryjeme je čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout na dvojnásobný objem. Těsto pak vyklopíme na pomoučený vál a znovu propracujeme. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky o trochu větší, než je vlašský ořech, a na dlani z nich uválíme asi 1 - 2 cm silný a asi 15 - 20 cm dlouhý váleček. Na vlečku uvážeme uzlík. Jeden konec vytvarujeme jako zobáček a nastrihneme jej nůžkami. Druhý konec uzlíku podle potřeby zkrátíme, prstem zploštíme a pomocí vidličky vytvoříme ocásek. můžeme udělat i několik zářezů nožem. Ptáčky poskládáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě chvíli vykynout, pak potřeme rozšlehanými zloužky a nad zobáček vtlačíme hřebíčky (nebo rozinky) jako očka. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C dozlatova.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!