Staňte se našimi fanoušky na:

Pečeme na Velikonoce

Autor receptu: Hana S (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

ZÁKLADNÍ SUROVINY PRO VŠECHNY RECEPTY 320g hladké mouky, 200g hrubé mouky, 130g krupicového cukru, 100g másla, 35g droždí, 2 vejce, 1 žloutek, mléko podle potřeby (asi 0,2 dl), 80g rozinek, 50g loupaných mandlí, 1 vejce na potření, tuk a mouka na plech MÁSLOVÝ MAZANEC K výše uvedeným surovinám přidáme, na posypání, asi 10g mandlových plátků a moučkový cukr. Mléko mírně zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku mouky a cukru, necháme vzejít kvásek. Hladkou a hrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme nasekané máslo, krupicový cukr, vejce a žloutek, rozinky, nasekané mandle, přilijeme vykynutý kvásek a rukama vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme a těsto necháme na teplém místě vykynout. Pak je znovu propracujeme, necháme vykynout a celý postup ještě jednou zopakujeme. Z těsta uděláme bochánek, přendáme ho na vymazaný a vysypaný plech, do středu naznačíme špičkou nože křížek a necháme znovu vykynout. Potom mazanec pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými plátky a pečeme 45-60 minut na 150°C. Necháme vychladnout a pocukrujeme. VELIKONOČNÍ VĚNEC Těsto připravíme stejně (ze zákl. surovin) jako u máslového mazance. Po vykynutí je rozdělíme na 3 stejné díly, zkaždého vyválíme váleček a upleteme cop, který spojíme do věnce. Přendáme ho na vymyzaný a vysypaný plech a necháme ještě jenou vykynout. Pak věnec potřeme vejcem a pečeme 45 minut na 150°C, necháme vychladnout a ozdobíme ho barevnou stužkou, položíme ho doprostřed velikonočního stolu. VELIKONOČNÍ ŠTÓLA K základním surovinám přidáme250g různých druhů kandovaného ovoce, 100g mandlových plátků na obalení, 1 malá sklenka meruňkové marmelády Těsto připravíme stejně (ze zákl.surovin) jako u máslového mazance, pouze přidáme nadrobno nakrájené kandované ovoce. Po vykynutí z něj vytvarujeme štólu, přendáme ji na plech a necháme ještě jednou vykynout. Pak štólu pomašlujeme vajíčkem a pečeme 45-50 minut na 150°C. Po upečení potřeme mírně zahřátou meruňkovou marmeládou a obalíme plátky mandlí.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!