Staňte se našimi fanoušky na:

Pomerančová marmeláda od Vilemíny

Autor receptu: vilemina (65 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
18× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Podle výsledků Dtestu 8/2013 již kůra citrusů z EU není ošetřená pesticidy a je tedy poživatelná. Nejprve si zvážíme hrnec, v kterém budeme marmeládu vařit. Hodí se 4-5 litrový se silným dnem. Ovoce vybíráme s pěknou slupkou, nemělo by být moc vyschlé a přezrálé. Omyjeme ho a pokrájíme celé i se zrníčky na kostičky. Lze využít i mandolínu - krájím na nudličky. Pokrájené ovoce dáme do hrnce a promícháme s litrem vody. Necháme stát do druhého dne (důležité kvůli vyloučení pektinu). Druhý den vše uvaříme doměkka a opět necháme stát do dalšího dne. Třetí den hrnec s ovocem zvážíme, odečteme váhu hrnce a vydělíme dvěma - tolik cukru přidáme, až se ovoce opět začne vařit. První hodinu můžeme vařit prudčeji, jak se směs začne zahušťovat, raději zmírníme. Vaříme, až se vyvaří tak 4-5 centimetrů objemu a marmeláda začne na talířku tuhnout, což trvá zhruba dvě a půl hodiny. Během varu můžeme ještě dle chuti přikyselit či přisladit. Marmeládu můžeme také různě dochucovat. Hrst drobně pokrájeného čerstvého zázvoru dávám už před prvním vařením, sušené brusinky až na poslední půlhodinu varu. Pokud jsme ovoce nakrájeli na příliš velké kousky, lehce marmeládu projedeme tyčovým mixérem. Marmeládu nalijeme do vypařených sklenic, zavřeme a otočíme. Z uvedeného množství máme asi 2 kg marmelády. Hodí se na různé pečivo, do čaje i k masu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

blankat|13. června 2014
bydlím v Řecku a sousedi nám dávají spousty pomeančů , tak vyzkouším, díky Odpovědět
Evelyn|12. června 2014
Děkuju. Přesně to jsem potřebovala. Už dlouho si říkám, že bych ji chtěla zkusit. :-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!