Staňte se našimi fanoušky na:

Prezidentský guláš

Autor receptu: Bobina (87 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
8× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce a prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbydou jen středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme do takto připraveného tuku, za stálého míchání vyčkáme až bude sklovitě zlatá. Pak přidáme na kostky nakrájenou kližku, zamícháme, chvilku necháme nepodlité, pak začneme podlévat červeným vínem. Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo vaření guláše. Hotov je, až je kližka zcela měkká, ale nerozpadá se. Čím pomaleji se vaří, tím je guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření přidáme jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru (obojí na zahuštění) a jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku hladké mouky. Současně si na velké pánvi začneme vyrábět kašičku na ochucení. Dělá se takto: na rozpálený olej se dá nejprve nastrouhaná mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když je to víceméně usmaženo, přidají se další ingredience - sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené množství rozdrcených pálivých papriček, či jiného ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec!, majoránka, lžíce rybízového džemu, nastrouhaná citrónov kůra, lžička kečupu, případné další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem. Obsah pánve se pak přidá do hrnce s gulášem, dvě minuty se to na mírném ohni intenzívně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout. Když je úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka. Den se to nechá odpočívat a druhý den se to ohřáté jí.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

kote19 |26. června 2013
zajímavé.vyzkouším :) Odpovědět
david.kruml.1 |4. června 2013
zajímavá varianta guláše určitě zkusím, ale nevím jestli vydrží do druhého dne!!! Odpovědět
planeta |22. května 2013
nechala bych se pozvat.... Odpovědět
Januse |23. dubna 2013
jiný způsob vaření guláše ale vyzkousím určitě bude dobrý Odpovědět
Bobina |21. dubna 2013
Ani ne, ale stojí to za to vyzkoušet, je to opravdu mňamka a vždy s tímto gulášem slavím úspěch!! Odpovědět
ladunka |21. dubna 2013
je to opravdu náročné,jak pro prezidneta,ale vyzkouším Odpovědět
lucie.ruliskova |22. března 2013
vyzkoušíme Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!