Staňte se našimi fanoušky na:

Rybízové koláče

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

MŘÍŽKOVÝ 1/2kg polohrubé špaldové mouky, 240g rozpuštěného a vychladlého másla, 1/4l vlažného mléka, 80g moučkového cukru, 2 žloutky, 80g droždí, špetka soli, špaldová mouka na vál, tuka na formu, máslo na potření; Náplň - asi 200g červeného rybízu, 2 skleničky rybízové zavařeniny, rozdrobené piškoty na zahuštění, rum Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme ho cukrem a zalijeme 1dl vlažného mléka. Mísu necháme na teplém místě (asi 15-20 minut) a necháme vzejít. Pak přidáme žloutky, zbylý cukr, máslo a špetku soli, přilijeme zbytek mléka a zaděláme vláčné těsto, poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, pak rychle prohněteme, rozdělíme na kousky a ty vmáčkneme do vymazaných tartaletkových formiček. Zavařeninu rozmícháme s částí rybízu, přidáme kapku rumu a zahustíme drobky piškotů, rozdělíme ji na dno vyložených formiček. Zbytek těsta rozválíme na plát a nakrájíme na proužky, a uděláme na koláčku mřížky. Okraje a mřížky potřeme rozehřátým máslem, pečeme dozlatova na 170°C. Po zchladnutí ozdobíme zbytkem rybízu. CHEESE CAKE 300g červeného rybízu, 250g sušenek (např. BeBe), 100g másla, 50g drcených pinií, 25g cukru pískového, 1 bílek z vejce S, špetka mleté skořice, 1 sáček červeného práškového dortového želé, 2dl vody, máslo na formu; Náplň - 1/2kg sýru Philadelphia, 1/4l smetany, 100g zakysané smetany, 100g cukru, 3 sáčky vanilkového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 1 lžíce Amaretta, pár kapek vanilkové esence Sušenky rozemeleme najemno a smícháme s cukrem, skořicí a drcenými oříšky. Přidáme změklémáslo a bílek, propracujeme na hladkou hmotu. Naplníme dortovou formu vymazanou máslem a pořádně vymačkáme prsty po celém dně i obvodu formy. Krátce zapečeme (jen několik minut) na 180°C a necháme vychladnout. Rozmícháme sýr se smetanou, přidáme zakysanou smetanu, oba cukry, vejce a žloutky, nakonec krém ochutíme likérem a esencí. Krém nalijeme na vychladlý korpu ve formě a uhladíme. Formu utěsníme (nejlépe alobalem), postavíme do pekáčku s vařící vodou (do poloviny výšky formy) a v této vodní lázni pečeme asi 40 minut na 140°C. Během pečení troubu neotvíráme, aby krém neklesl. Že je cheese cake hotový poznáme poklepáním lžící na bok formy - náplň by se měla třást jako želé. Hotový cheese cake necháme vychladit. Dortové želé smícháme s 2dl vody a připravíme podle návodu, vmícháme rybíz a necháme mírně zatuhnout. Pak naneseme na vychladlý koláč a necháme v chladu ztuhnout. */ Pokud nemáte po ruce sýr Philadelphia, dá se nahradit tvarohem (ale není to ono).

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

krups|12. září 2015
vypadá krásně, určitě vyzkouším Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!