Staňte se našimi fanoušky na:

Sváteční oběd 2 - Pórková polévka s lososem a nadívaná krůta

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
8× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

PÓRKOVÁ POLÉVKA 200 g brambor, 1 pórek, 1 cibule, 1 lžíce másla, 500 ml slepičího vývaru, 1 lžička nasekaného kopru, 3 trojúhelníčky smetanového sýra, sůl, mletý pepř, 80 g lososa, 4 lžíce zakysané smetany, kopr na ozdobu Oloupané brambory nakrájíme a dáme do mísy, pórek nakrájíme na kolečka, cibuli nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli, přidáme brambory, pórek a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 25 minut. Přidáme lžičku nasekaného kopru a rozmixujeme tyčovým mixérem, pak přidáme sýr, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Polévku na talíři ozdobíme plátkem lososa, nakrájeným pórkem, kopečkem zakysané smetany a koprem. KRŮTA 300 g jedlých kaštanů, 1 krůta asi 4 kg, 150 g másla, 100 g špeku, 2 cibule, 6 stonků řapíkatého celeru, 150 g drůbežích jater, 4 lžíce čerstvého tymiánu, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl, mletý pepř, 8 plátků toastového chleba, 3 vejce, 200 ml mléka, 150 g libové anglické slaniny, 2 lžíce solamylu Slupku z kaštanů nařízneme, naskládáme je na pánev, pokropíme vodou, přiklopíme poklicí a opékáme na 220°C za stálého pohybování pánví asi 10 minut. Teplé oloupeme a 2/3 nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme 4 lžíce másla a necháme zesklovatět slaninu, cibuli a celer. Přidáme kousky drůbežích jater a orestujeme, ochutíme tymiánem, petrželkou, solí a pepřem, necháme vychladnout. Nakrájíme toastový chléb na kostičky a krátce usušíme v troubě. Pak ho promícháme s vychladlou směsí a nasekanými kaštany. Přidáme žloutky a mléko, podle potřeby osolíme a vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Rozpuštěný zbytek másla smícháme se solí a tymiánem. Očištěnou krůtu na povrchu i uvnitř osolíme a dutinu naplníme připravenou nádivkou. Nohy svážeme, celý povrch krůty potřeme tymiánovým máslem a prsa poklademe anglickou slaninou. Krůtu přikryjeme alobalem a pečeme asi hodinu na 200°C, pak teplotu snížíme na 180°C, přidáme zbytek kaštanů a dopečeme doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme a přeléváme vypečenou šťávou. Nakonec krůtu odkryjeme a dopečeme dozlatova. Šťávu zahustíme solamylem nebo moukou a provaříme.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Polda |21. dubna 2015
ukládám Odpovědět
piškot |18. dubna 2015
1+++ Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!