Staňte se našimi fanoušky na:

Sváteční oběd 40 - Vídeňské speciality

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

STAROVÍDEŇSKÁ POLÉVKA 1/2kg hovězí kýty nebo plece, 2-3 morkové kosti, 3-4l vody, pár kuliček pepře, sůl, pórek, cibule, mrkev, petržel, celer, tuřín a na dokončení sůl, muškátový oříšek/květ, čerstvá petrželka, libeček Maso a kosti dejte do hrnce, přidejte vodu, pepř a přiveďte k varu. Těsně pod bodem varu, ale teplotu snižte, lžící z hladiny stáhněte pěnu a dál zvolna "táhněte" dlouhým perlivým varem a osolte. Přidejte kousek pórku s cibulí, kterou jste oloupali, překrojili a řezné strany opekli na suché pánvi na plotně dohněda, Vše dál zvolna vařte cca hodinu (záleží na kvalitě masa). Dál přidejte na proužky krájenou kořenovou zeleninu a uvařte do poloměkka - nesmí se rozvařit! Přidejte i pár snítek petrželky a ještě nechte asi 10 minut "táhnout". Vývar sceďte a vraťte do kastrolu, vyndejte měkké maso, rozkrájejte na kousky a vraťte do polévky. Základ už nevařte, jen osolte a dochuťte strouhaným muškátovým oříškem nebo rozemnutým květem. Přidejte, zvlášť v osolené vodě uvařené a scezené, vlasové nudličky a nakonec posypte čerstvou petrželkou nebo libečkem. PRAVÁ VÍDEŇSKÁ ROŠTĚNÁ - Na 1 osobu počítáme: 150g plátek z nízkého roštěnce silný asi 1 cm, sůl, mletý pepř, trocha oleje a kousek másla na smažení, hladká mouka, trocha vývaru, větší cibule nakrájená na kolečka Při horním okraji plátku nařízněte několikrát silnou blánu, maso pak naklepejte paličkou, ale nerozbijte příliš jeho strukturu. Plátek osolte, opepřete a zprudka orestujte v pánvi, v oleji s troškou másla. Hotovu roštěnku z výpeku vyndejte, výpek zaprašte moukou, přilijte studený vývar a nechte všechno na mírném ohni povařit. Pokud roštěnku podáváte jako minutku, nechte ji v sosu před podáváním prohřát. V případě hotovky ji dejte zpátky a nechte v troubě asi 1/2 hodiny "dojít". K roštěné udělejte brambory (hranolky, americké ap.), případně dušenou rýži a na každý plátek masa nandejte kupku dozlatova orestovaných cibulových kroužků. Můžete přidat i zeleninovou oblohu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!