Staňte se našimi fanoušky na:

Slaný koláč se špenátem

Autor receptu: Banshee79 (5 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

Ingredience na formu o průměru 26 cm (já použila formu na dort, páč koláčovou formu jsem měla 30 cm, nestačilo by mi těsto a okraje jsem chtěla radši vyšší), ale záleží právě, do čeho to budete dávat, okraje formy by měly být alespoň 3cm. Mouku ( já osobně používám špaldovou) s máslem (125g z lednice studené na kostičky nakrájené) zpracujeme rychle do „drobenky“, poté přidáváme vodu, dokud z těsta neuděláme hladkou kouli. Zabalíme do potravin.fólie a dáme alespoň na hodinku do lednice odležet. Nebo si těsto připravit o den předem a dát odležet přes noc. Na moukou poprášeném vále vyválíme těsto do kola o síle plátu alespoň 3mm a vložíme do formy, prsty nebo kouskem zbylého těsta vmačkáme okraje, těsto propícháme hroty vidličky, aby se nám při pečení nevzdouvalo. Formu s těstem dáme na chvíli odležet do lednice. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 ◦C. A připravíme si náplň: základ náplně je smetana, vejce, sýr, co si tam dáte místo špenátu je na vás, klasický prvotní recept je slanina na cibulce, dále si pohrajte, houby, maso, co chcete. Rozšleháme vejce ve smetaně, krapet osolíme, opepříme (záleží, jak moc máte okořeněn už špenát, to je na vás, můžeme přidat muškátový oříšek) a smícháme vše dohromady a přidáme tak 1/3 sýra nastrouhaného nahrubo. Poté vlejeme náplň do korpusu, posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a dáme péct na dalších 35-45 min, dle výkonu trouby.Po upečení nechat alespoň 10 min vychladnout. Dortová forma má tu výhodu odklápěcího dna. Chutná jak teplé, tak studené. Tipy - před nandáním náplně do korpusu… Na 10 min (max) si dát těsto předpéct, je to prý lepší. Aby těsto drželo, dáme přes něj pečící papír a vyložíme bud hrstí fazolí nebo můžeme použít kamínky či skleněné kuličky. - k mouce místo cca 30g (př. já dávám 250g mouky + 30g parmazánu můžeme přidat parmazán, krásně těsto ovoní.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!