Staňte se našimi fanoušky na:

Vánoční kapustnica(zelňačka)

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Bezlepkové
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • ocet
  • sůl
  • 2 špetky pepře
  • 1-2 lžičky sladké papriky (mleté, i pálivé)
  • 50 g hřibů (mix)
  • klobása-4ks (kvalitní, trvanlivá)
  • 300-350 g uzeného masa
  • 500-800 g kysaného zelí
  • 1/2-1 feferonka (sušená)
  • 2-3 bobkové listy
  • kroupy (lámané, perličky)
  • 1/2 kostky masoxu

Pracovní postup:

Asi do 4l hrnce dáme vařit uzené maso. Po uvaření ho vyndáme a nakrájíme na větší kousky 3 krát 3cm. Zelí vymačkáme a nakrájíme.Vodu odložíme na později. Houby spaříme vařící vodou a necháme asi 1hod. Po namočení je scedíme a nakrájíme na menší. Kroupy dobře propláchneme horkou vodou. Do vývaru po uzeném dáme zelí, houby i s vodou po namočení, kuličkový pepř,sušenou feferonku(dle velikosti-stačí půlka) a bobkový list.Mírně vaříme asi 35 min. Přidáme na asi 6cm kousky nakrájenou klobásu .Po 20-30 min.přidáme kroupy a nakrájené uzené maso.Vaříme 10 min.Dochutíme solí,šťávou z zelí(dle chuti můžeme i přikyselit octem) připepříme a přidáme asi malou kávovou lžičku sl.papriky.Ještě asi 3 min.povaříme. Podáváme v miskách a s chlebem. Lze jíst jako hlavní jídlo. Já tuto kapustnicu dělám z dvojnásobného množství a nejlepší je na sedmí den. Na západním Slovensku místo krup dávají(asi 5ks)na hrubo nakrájené sušené švestky a kysanou, nebo sladkou smetanu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Mendy |23. června 2013
Milujem ju-1+ Odpovědět
nikita066 |4. května 2013
mňam, taky máme rádi Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!