Staňte se našimi fanoušky na:

Vánoční likér a čokoládové bezé

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

NEVAŘENÝ 1 neslazené mléko Tatra, 1 slazené mléko Salko, 5 žloutků, 1 vanilkový cukr, 1/2 1 rumu Neslazené i slazené mléko pořádně rozšleháme a postupně přiléváme rum. Přelijeme do skleněných lahví a necháme uležet 2-3 týdny. PROHŘÍVANÝ 8 žloutků, 1 vanilkový lusk, 1 salko, 1l plnotučného mléka, 1 tučná šlehačka, brandy podle chuti, 50g vanilkový cukr Žloutky vyšleháme s cukrem šlehačem do pěny, pomalu přišleháme salko, mléko a šlehačku. Vlijeme do hrnce se silným dnem, přidáme rozříznutý vanilkový lusk i se dření, případně i badyán nebo hřebíček. Na mírném plameni za stálého míchání prohříváme do zhoustnutí - NESMÍ SE VAŘIT!! Po zhoustnutí postavíme hrnec do dřezu se studenou vodou a mícháme do vychladnutí. Podle chuti přilijeme brandy a přecedíme do lahví. Necháme pár dní uležet v chladu. BEZÉ 150g hl. mouky, 75g cukru, 1 menší vejce, 75g studeného másla, 3 bílky, několik kapek citronové šťávy, 150g moučkového cukru, 100g strouhané čokolády, 50ml smetany, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce moučkového cukru Z mouky, másla, cukru a vejce uhněteme těsto, vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a uložíme asi na 1/2 hodiny do chladu. Bílky s citronovou šťávou za stálého přisypávání cukru ušleháme do pevna. Šleháme, dokud se netvoří sněhové špičky. Cukrářský sáček s velkou hubičkou naplníme sněhem a nastříkneme na plech s pečícím papírem 16 kopečků. Spíš sušíme než pečeme asi hodinu na 120°C, při pootevřených dvířkách trouby. Upečené bezé vyndáme. Z křehkého těsta vyválíme plát a vykrojíme 16 koleček (velikost pěnových kopečků). Teplotu trouby zvýšíme na 180°C, kolečka rozložíme na plech a pečeme asi 10 minut. Čokoládu se smetanou rozpustíme v horké vodní lázni, necháme trochu vychladnout, rozdělíme na křehká kolečka a slepíme s pěnovým kopečkem. Nakonec posypeme kakaem a pocukrujeme. Nesmí se dlouho skladovat.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!