Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- hladká mouka 50 g
- telecí (ossobuco (telecí kližka s morkovou kostí)) 1,2 kg
- cibule (nakrájené na kolečka) 2 ks
- skořice (celá) 1 svitek
- nové koření (mleté ) 1/2 lžičky
- bílé víno (suché ) 250 ml
- rajčata (nahrubo nakrájená ) 2 ks
- oregano (nahrubo nasekané ) 3 lžíce
- kuřecí vývar 500 ml
- bobkový list 2 ks
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) z 1 citronu
- olivy (vypeckované sicilské zelené olivy) 130 g
- polenta (krémová polenta nebo bramborová kaše k podávání)
Gremolata
- kapusta (najemno nakrájená ) 75 g
- česnek (najemno nakrájený) 1 stroužek
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) z 1 citronu
- citronová šťáva z 1 citronu
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Ve velkém hrnci rozehřejte polovinu oleje na středně vysokou teplotu. Do mísy vsypte mouku, opepřete a osolte. Telecí obalte v mouce a 5 minut pečte dozlatova. Vložte maso do pomalého hrnce. Snižte teplotu na střední a přilijte do hrnce zbytek oleje. Přidejte cibuli, skořici a nové koření a 4 minuty smažte, dokud cibule nezměkne. Přilijte víno a nechte alkohol 3 minuty odpařovat. Poté tuto směs, rajčata, oregano, vývar, bobkové listy a citronovou kůru dejte do pomalého hrnce. Osolte a opepřete. Vařte 6 hodin na nízkém stupni a pak opatrně přidejte olivy. Vařte ještě hodinu, dokud se maso nezačne oddělovat od kosti.
- Mezitím v míse smíchejte všechny ingredience na gremolatu. Osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát, aby citronová šťáva změkčila kapustu.
- Podávejte s polentou nebo bramborovou kaší a gremolatou.
- V TROUBĚ: Předehřejte troubu na 150 °C. Ve velkém žáruvzdorném hrnci rozehřejte polovinu oleje na středně vysokou teplotu. Do mísy vsypte mouku, opepřete a osolte. Telecí obalte v mouce a 5 minut pečte dozlatova. Maso vyjměte. Snižte teplotu na střední a přilijte do hrnce zbytek oleje. Přidejte cibuli, skořici a nové koření a 4 minuty smažte, dokud cibule nezměkne.
- Vraťte telecí do hrnce a přidejte rajčata, oregano, víno, bobkové listy a citronovou kůru. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte minutu probublávat, poté přilijte vývar a opět přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou a pečte 90 minut v troubě. Přidejte olivy a nechte v troubě dalších 30 minut, dokud maso nezměkne.
- Mezitím v míse smíchejte všechny ingredience na gremolatu. Osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát, aby citronová šťáva změkčila kapustu.
- Podávejte s polentou nebo bramborovou kaší a gremolatou.
Telecí osso buco s kapustovou gremolatou z pomalého hrnce 2 Zdroj: Zdravá jídla z pomalého hrnce