Suroviny
- kuřecí prsa 200 g
- žampiony (nakrájených ) hrst
- kokosové mléko 350 ml
- kuřecí vývar 150 ml
- citronová tráva 1 ks (cca 400 g)
- limetkový list (prodávají se i sušené) 3 ks
- galangal cca 4 cm
- chilli papričky 1 ks
- rybí omáčka 1–2 lžíce
- třtinový cukr (volitelné) špetka
- limetková šťáva z 1/2 limety
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na nudličky, žampiony na plátky nebo osminky (podle velikosti), citronovou trávu trošku nožem poválejte a podélně rozpulte.
- Galangal nakrájejte na plátky a chilli papričku posekejte. Do hrnce vložte kuřecí maso, zalijte kokosovým mlékem a vývarem, přihoďte galangal, citronovou šťávu, limetkové listy a chilli papričku.
- Nechte na mírném plameni provařit cca 10 minut a pak vložte žampiony. Vařte ještě 10 minut. Tekutina se zredukuje do krémové konzistence.
- Dochuťte rybí omáčkou, vyjměte plátky galangalu, citronovou trávu, limetkové listy a odstavte.
- Nakonec zakápněte limetkovou šťávou. Při podávání posypejte koriandrem, jarní cibulkou a pokud chcete, ještě přidejte chilli papričku. Někdy je možné podávat polévku s rýžovými nudlemi.
Thajská kuřecí polévka Tom Kha 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno