Yotam Ottolenghi

Thajská lepkavá rýže s křupavým zázvorem, chilli papričkami a arašídy

Moje hodnocení
8x

Lepkavá rýže je výborná sama o sobě i k jakékoli rybě a masu. Přidáte-li však navrch chutné křupavé nudličky zázvoru, bude ještě mnohem lepší. Všechny suroviny nakrájejte a nasekejte, než postavíte pánev na sporák – jakmile bude horká, musíte do ní vše nasypat, a ne teprve začít krájet nudličky.

4 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Rýži vsypte do středně velkého hrnce, přidejte ½ lžičky soli a 600 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu na střední až slabý stupeň, hrnec přiklopte a rýži duste 15 minut. Hrnec odstavte a rýži nechte pod pokličkou 5 minut stát.
  2. Mezitím si připravte zbylé suroviny: zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, chilli papričku nakrájejte na nudličky julienne, koriandr nakrájejte na kousky dlouhé 3 cm. Arašídy nasekejte nahrubo.
  3. Ve středně velké pánvi rozehřejte na středním až silném stupni olej. Vsypte zázvor, česnek a chilli papričky a za častého míchání je opékejte 3–4 minuty, až začnou hnědnout. Přidejte koriandr, arašídy, sezam a pořádnou špetku soli a pokračujte v opékání 1–2 minuty dozlatohněda.
  4. Uvařenou rýži rozdělte na talíře, posypte zeleninou a podávejte s klínky limety.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Simple Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty