Suroviny
- droždí (čerstvé ) 30 g
- pšeničná celozrnná mouka (jemně mletá, např. Probio) 500 g + 1 lžíce do kvásku
- třtinový cukr 70 g + 1 lžíce do kvásku
- mléko 200 ml
- máslo 70 g
- žloutek 2 ks
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1 malá špetka
- citronová kůra (nastrouhaná ) ze 1/4 bio citronu
- vejce (na potření)
- med (na potření)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte lžíci mouky a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek.
- V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky.
- Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45–60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.
- Těsto rozdělte na asi 17–20 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
- Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.
Velikonoční celozrnné jidáše 2 Zdroj: PROBIO