Suroviny
- černý rybíz 1 kg
- maliny 300 g (nebo podle chuti)
- želírovací cukr (BIO třtinový želírovací cukr Labeta) 1 balení
- kyselina citrónová 1 špetka
Postup přípravy
- Z rybízu odstraňte nečistoty, stopky můžete ponechat. Rozmixujte ho na pyré a přepasírujte přes cedník.
- K pyré přidejte maliny a zbylé suroviny. Opatrně promíchejte, aby se maliny úplně nerozmačkaly a přiveďte k varu.
- Vařte asi 10 minut, až bude mít džem požadovanou konzistenci (záleží na obsahu vody v ovoci). Tento poměr surovin vytvoří trochu řidší džem, aby se dobře roztíral. Pokud chcete spíše tužší konzistenci, přidejte více želírovacího cukru.
- Vroucí džem plňte do horkých skleniček, víčka i hrdla otřete vatičkou namočenou v alkoholu a po zavření otočte dnem vzhůru.
Výborný džem z černého rybízu a malin 2 Zdroj: Labeta