Bezé roláda s čokoládovou ganache a šlehačkou

Moje hodnocení
8x

Sladké dezerty k neděli zkrátka patří, to je jasná věc. Vyměňte oblíbenou bábovku třeba za bezé roládu, kterou připravte s čokoládovou ganache a poctivou šlehačkou.

1 porce
90 minut

Suroviny

Čokoládová ganache

Šlehačka (můžete nechat bez ovoce)

Postup přípravy

  1. Než začnete: Ořechy je nutné mít namleté opravdu najemno, jinak bude roláda praskat.
  2. Bílky si ideálně připravte den předem a nechte je odstát na lince v misce. Budou vodnatější, a dosáhnete tak lepších výsledků.
  3. Ganache: Čokoládu nasekejte na co nejmenší kousky (2–3 mm). Smetanu s cukrem přiveďte k mírnému varu a ihned sundejte z plotny.
  4. Počkejte pár vteřin a přelijte s ní čokoládu. Nechte stát cca 10 minut. Poté stěrkou vymíchejte dohladka (nepoužívejte metličku, vnesla by do ganache vzduch).
  5. Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky (1 x 1 cm) a opět vymíchejte, dokud se máslo nerozpustí.
  6. Ideální je míchat ganache od středu ke stranám. Tuk se tak nejlépe vstřebá a vytvoří krémovou konzistenci.
  7. Přikryjte potravinovou fólií tak, aby se těsně dotýkala povrchu ganache a nechte stát v pokojové teplotě bez míchání cca 2–3 hodiny. Se směsí opravdu nemíchejte, mohla by se srazit.
  8. Bezé roláda: Troubu zapněte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  9. Bílky vložte do odmaštěné mísy a přidejte špetku soli. Šlehejte je v mixéru pomocí balónové metly (nebo ručním šlehačem) nejdříve na nižší otáčky, které postupně zvyšujte až na nejvyšší stupeň.
  10. Až bílky zbělají, začněte po částech přidávat cukr krupici, šlehejte přitom téměř na nejvyšší stupeň. Až zašleháte všechen cukr, je potřeba směs ještě cca 7–10 minut šlehat, dokud nebude sníh pevný, hladký, bez stopy cukrových krystalů.
  11. Sníh by neměl z metly stékat, měl by na ní držet a jen se tak líně ohnout při vyndání ze sněhu.
  12. Poté do směsi prosejte mouku a jen lehkým podebíráním pomocí stěrky spojte. Nakonec opět zlehka pomocí stěrky přimíchejte ořechy.
  13. Těsto pomocí nože nebo stěrky velmi opatrně a rovnoměrně rozetřete po celé ploše pečicího papíru. Snažte se, aby se vám směs podařilo rozetřít co nejrychleji, abyste neztratili objem našlehaných bílků.
  14. Vložte do trouby a pečte dorůžova. V závislosti na troubě to bude trvat asi 10 minut. Zda je korpus správně hotový poznáte podle jeho pružnosti.
  15. Pokud na něj položíte prsty a ještě se vám do korpusu boří, tak ještě chvíli pečte. Až bude korpus pružný na dotek, je hotový. Kdybyste ho nedopekli, bude roláda při balení praskat.
  16. Hotový piškot nechte po vyndání z trouby 5 minut odpočinout a poté ho překlopte na utěrku. Opatrně stáhněte pečicí papír a nechte ho volně položený na korpusu.
  17. Takto ho nechte zcela vychladnout. Není potřeba ho balit do utěrky, protože tento korpus je velmi pružný.
  18. Šlehačka: Mezitím si připravte šlehačku. Myslím, že u tohoto receptu není třeba ji doslazovat, záleží ale na vaší chuti. Podle sezony si připravte ovoce.
  19. Do pomerančové šlehačky budete vmíchávat nastrouhanou kůru z jednoho ideálně chemicky neošetřeného pomeranče (nebo ho alespoň pořádně omyjte), do malinové maliny a do jahodové nakrájené jahůdky.
  20. Misku a metlu vložte do lednice nebo do mrazáku na 5–10 minut. Vychlazenou šlehačku nalijte do ledové mísy, přidejte vanilkovou esenci a šlehejte do hustší konzistence. Dejte pozor, ať šlehačku nepřešleháte, abyste z ní neměli máslo.
  21. Až bude šlehačka ušlehaná, v případě malin je přidejte do mísy a už jen párkrát prošlehejte. Maliny se ve šlehačce lehce rozpadnou a pustí chuť i barvu.
  22. Pokud používáte jiné ovoce/kůru z pomeranče, přidejte ho do šlehačky a už jen lehce promíchejte. Ovoce by mělo být vychlazené z lednice, aby šlehačka nespadla.
  23. Kompletace: Pokud roládu pečete v zimě s pomeranči, rovnoměrně zakápněte korpus šťávou z ½ – 1 pomeranče (záleží, jak je šťavnatý, takže dejte na selský rozum – korpus chceme provonět, ne rozmáčet).
  24. Vychladlou roládu potřete ganache krémem, poté šlehačkou a opatrně zabalte. Nezapomeňte si nechat okraje volné, aby se vám šlehačka při balení moc nenahrnula ven.
  25. Ozdobte ovocem, kakaem, zbylou šlehačkou nebo čímkoliv, co máte rádi.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty