Čekankový salát s jablkem a modrým sýrem

Moje hodnocení
10x

Tento salát nabízí báječný kontrast chutí mezi jemně nahořklou čekankou a sladkokyselým jablkem. Skvěle ho doplní výrazný sýr s modrou plísní a křupavé ořechy.

2 porce
30 minut

Zálivka

Salát

Postup přípravy

  1. Na zálivku prošlehejte olivový olej, jablečný ocet, dijonskou hořčici, med, sůl a pepř.
  2. Čekanku nakrájejte na šikmé širší proužky, jablko zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Vše dejte do mísy, přidejte lístky špenátu a promíchejte se zálivkou.
  3. Salát rozdělte na talíře, navrch nadrobte modrý sýr a posypte nasucho opraženými semínky a ořechy.

PRIMA TIPY:

  • Kromě jablka tvoří s čekankou skvělý tandem také hruška. Pokud nemáte rádi sýry s modrou plísní, můžete použít i uleželý sýr typu brie.
  • Čekankové puky mají jemnou nahořklou chuť, působením světla se ale hořká chuť stupňuje a pokud už má čekanka listy nazelenalé, nebude dobrá. V obchodech najdete čekanku uschovanou pod černým igelitem, aby k ní nemohlo světlo, a i doma ji uchovávejte v lednici třeba v papírovém pytlíku.
  • Čekanka je výborná za syrova, ale báječně se hodí i k tepelné úpravě – zkuste ji třeba zapéct se šunkou a sýrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty