Suroviny
- čočka 500 g
- saturejka (sušená ) 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- uzená slanina 80 g
- cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- česnek 3 stroužky
- uzená paprika 1 lžíce
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
- voda (horká ) 500 ml
- brambory (větší ) 3 ks
- bobkový list 4 ks
- saturejka 1 lžíce
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- ajvar 3 vrchovaté lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čočku propláchněte a přes noc namočte do většího množstí studené vody (v případě nouze stačí i na hodinu).
- Znovu propláchněte a zalijte čistou vodou. Přidejte 2 lžičky soli a lžíci saturejky a čočku uvařte doměkka, poté slijte a v cedníku propláchněte.
- Ve velkém kastrolu na olivovém oleji orestujte anglickou slaninu a cibule nakrájené na kostičky. Přihoďte mrkve a řapíky celeru na kostičky a nasekaný česnek. Restujte 2 minuty, poté přidejte uzenou papriku, mletý římský kmín a hladkou mouku. Krátce zarestujte a přilijte horkou vodu. Metličkou rozmíchejte dohladka.
- Přidejte brambory nakrájené na malé kostičky, bobkové listy, saturejku, sůl a pepř. Vařte 15–20 minut.
- Poté vmíchejte uvařenou čočku a vinný ocet, případně dosolte.
- Nakonec vmíchejte ajvar a hrst nasekané petržele.
Čočka se slaninou, zeleninou a ajvarem 2 Zdroj: Klára Michalová