Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Dančí ragú s lesním ovocem s nadýchaným celozrnným knedlíkem

Moje hodnocení
7x

Zvěřina a lesní ovoce k sobě pasují nejen názvem, ale i chutí. Plné zemité maso rozjasní voňavé drobné nasládlé ovoce. Protože sezona lovů začíná na podzim, kdy už na keřích moc ostružin, malin ani borůvek nenajdeme, musíme si vypomoci mraženým ovocem, kompotem nebo zavařeninou. Příjemně pikantní a zároveň sladká ovocná omáčka totiž k jemnému dančímu perfektně ladí a byla by škoda se o tuto mimosezonní lahůdku připravit.

4 porce
60 minut
česká

Ragú

Knedlíky

Postup přípravy

  1. Mražené ovoce nechte rozmrazit při pokojové teplotě. Cibuli, mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na 5mm plátky. Dančí očistěte a nakrájejte na 3cm kostky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte zeleninu a na středním stupni ji opékejte 6 minut. Vsypte maso, osolte ho, opepřete a za stálého míchání restujte ještě 2 minuty. Ztlumte teplotu a přidejte rajčatový protlak, povidla, cukr, tymián, rozmarýn a skořici. Promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem. Přiklopte a nechte dusit 75 minut doměkka.
  3. Mezitím připravte knedlíky. Do hrnce vlijte 1 l vody, umístěte do něj pařák (napařovací vějíř), přiklopte poklicí a vodu uvařte.
  4. Toustový chléb nakrájejte na 5mm kostičky, promíchejte ho s petrželkou a muškátovým oříškem, osolte, opepřete, zalijte mlékem a znovu promíchejte. Žloutky oddělte od bílků a žloutky přidejte k chlebu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Chlebovou směs promíchejte a po částech do ní zapracujte sníh. Z těsta tvarujte koule o průměru 3 cm, množství vychází na 12–16 kousků, a skládejte je na pařák tak, aby se nedotýkaly. Hrnec přiklopte a uvařte knedlíky v páře doměkka, trvá to zhruba 15 minut. Vyjměte je, uložte do mísy, přiklopte jinou poklicí a stejným způsobem uvařte zbylé knedlíky.
  5. Měkké dušené maso vyjměte, do hrnce přidejte 150 g rozmraženého ovoce (tři čtvrtiny a rozmixujte dohladka. Omáčku prohřejte, dochuťte solí a pepřem, rozdělte ji na talíře, přidejte k ní maso a knedlíky a ozdobte zbylým ovocem.

PRIMA TIP: Místo lesního ovoce můžete použít zavařené švestky nebo 4 lžíce švestkových povidel.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty