Korpus
- lískové ořechy 100 g
- bílek 5 ks
- moučkový cukr 200 g
Krém
- cukr krupice 170 g
- espresso (silné,pokojové teploty) 3 lžíce
- voda trocha
- máslo (pokojové teploty) 250 g
- žloutek 1 ks
- hořká čokoláda (rozpuštěná ) 50 g
- moučkový cukr (na posypání)
- plech (obdélníkový plech vyložený pečicím papírem pomazaným máslem)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 150 °C. Ořechy vložte do mixéru a pomelte najemno. Bílky šlehejte, dokud směs nebude bílá a napěněná, ale stále tekutá, a pak začnete po částech přidávat cukr. K hotovému sněhu, který by měl být tuhý a lesklý, opatrně přimíchejte mleté ořechy. Rovnoměrně rozvrstvěte na plech, uhlaďte stěrkou a pečte asi 45 minut.
- Mezitím připravte krém: krupicový cukr v kastrolu smíchejte s o něco více než 100 ml vody a na středním ohni přiveďte k varu. Přilijte kávu, ihned odstavte a nechte vychladnout, dokud tekutina nebude vlažná.
- V míse smíchejte změklé máslo, kávovou směs a žloutek a ručně šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu.
- Z vychladlého korpusu opatrně sloupněte pečicí papír, okrojte a rozdělte na tři stejně velké obdélníky, které spojíte krémem. Hotový dezert pocukrujte a nechte nejméně hodinu odpočívat, aby pěkně zvláčněl.
- Před podáváním nožem s pilkou velmi opatrně nakrájejte na čtvercové porce.
Dánské kávovo-ořechové řezy Fragilité Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody